FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy možda posjeti libijske pobunjenike

Autor: dmus
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy namjerava doći u kraći posjet uporištu libijskih pobunjenika Bengaziju, objavio je u petak Reuters, pozivajući se na izvore bliske Sarkozyju.

Vođa oporbenog Libijskog nacionalnog vijeća Mustafa Abdul Džalil pozvao je Sarkozyja u Bengazi tijekom njihova ovotjednog susreta u Parizu, rekavši kako bi taj posjet podigao moral ustanika.

Izvori bliski francuskom predsjedniku rekli su da je on načelno prihvatio poziv, ali datum posjeta nije određen. Vrijeme takvih posjeta područjima sukoba uvijek se drži tajnim iz sigurnosnih razloga.

"Datum nije određen, ali će (Sarkozy) ići", rekao je jedan izvor i dodao "Posjet se priprema, bit će kratak - vjerojatno negdje u svibnju i to u prvoj polovici".

Francuska je prva država koja je priznala Libijsko nacionalno vijeće kao zakonitog predstavnika libijskog naroda, a Sarkozy bi postao prvi politički vođa jedne zapadne zemlje koji bi posjetio libijske pobunjenike.

Sarkozy, po riječima istog izvora, želio bi da s njime u Bengazi ide i britanski premijer David Cameron, ali iz njegova ureda to nisu željeli komentirati.

Američki senator John McCain, bivši republikanski kandidat za predsjednika SAD, u petak je stigao u Bengazi kao najviši politički dužnosnik sa Zapada dosad. Pozvao je SAD i druge zemlje da priznaju oporbeno vijeće kao "stvarni glas libijskog naroda" i da libijska financijska sredstva, zamrznuta u zapadnim bankama, prebace pobunjenicima.

Zapovjednik združenog stožera američke vojske admiral Mike Mullen u obraćanju američkim vojnicima u Bagdadu izjavio je u petak da su zračni udari oslabili libijsku vojsku, ali je priznao da sukob u Libiji ulazi u "pat poziciju", dok snage odane Moameru Gadafiju nastavljaju s opsadom Misrate.

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je uporabu naoružanih bespilotnih letjelica Predator protiv Gadafijevih snaga u Libiji. Obama je odobrio uporabu dvije bespilotne letjelice 24 sata dnevno, za odabir ciljeva u urbanim područjima u Libiji. Američka vojska ih je pokušala lansirati u četvrtak, ali se odustalo zbog loših vremenskih prilika.

U petak su u Tobruku, istočnolibijskoj luci iz koje su pobunjenici ovog mjeseca izvezli milijun barela nafte, pokopani čuvari poginuli u srijedu u napadu Gadafijevih snaga na naftnu crpku koja se nalazi u zabiti usred pustinje na istoku zemlje, pri čemu je poginulo osam djelatnika službe sigurnosti.

"Ubijeno je osam čuvara, a to su, jasno, učinile Gadafijeve snage", rekao je Abdeldžalil Majuf, dužnosnik tvrtke Arabian Gulf Oil Company (Agoco), bliske pobunjenicima, koji nadziru istok zemlje u kojem se nalaze velika naftna polja.

(Hina) xdam yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙