FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stavridis: Gadafi bi mogao otići s vlasti

Autor: dmus
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Libijski vođa Moamer Gadafi lako bi mogao otići s vlasti ako međunarodna akcija protiv njega upotrijebi punu snagu svojih vojnih kapaciteta, rekao je u utorak američki admiral James Stavridis, javile su agencije.

"Ako posegnemo za svim elementima moći, više je nego vjerojatno da će Gadafi otići jer se cijela međunarodna zajednica okupila protiv njega", rekao je Stavridis, glavni zapovjednik NATO-a u Europi i zapovjednik američkih snaga u Europi, pred članovima odbora za obranu američkog Senata.

Stavridis je rekao i kako se pomno promatra tko su osobe koje predvode oporbene snage u Libiji. Za većinu osoba koje vode oporbu, admiral je ustrdio da su "odgovorni muškarci i žene", ali su obavještajni podaci pokazali i "moguće naznake al-Kaide, Hezbolaha i drugih stvari".

"No u ovom trenutku ne raspolažem dovoljnim podacima da bih mogao ustvrditi da je tamo u značajnijoj mjeri nazočna al-Kaida ili neka druga teroristička organizacija", dodao je.

Također je pred članovima odbora posvjedočio kako NATO u Libiji nema "predstavnika" koji bi služio kao veza s pobunjeničkim snagama, a i Perntagon je već nekoliko puta naglasio kako nema službenih kontakata s pobunjenicima. Sve zračne operacije u Libiji, koje su isprva koordinirale Sjedinjene Američke Države, u četvrtak bi trebale trebale preći pod nadzor NATO-a.

Na pitanje utjecajnog republikanskog senatora Johna McCaina, zagovornika intervencije u Libiji, Stavridis je ustvrdio da se u ovom trenutku ne razmišlja o mogućnosti naoružavanja pobunjenika.

"Takvu preporuku još nisam dobio. No, tek smo u prvim danima" intervencije, istaknuo je.

Što se troškova operacije tiče, američki admiral rekao je da se dosadašnji troškovi kreću "u stotinama milijuna dolara".

"Pošteno je reći da će operacija stajati stotine milijuna dolara", rekao je Stavridis.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙