FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton i Frattini o stanju u Libiji

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 7. travnja 2011.(Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se s talijanskim kolegom Francom Frattinijem u Washingtonu i s njime razgovarala o tome kako saveznička koalicija može "učiniti više da libijska oporba ostvari vrlo brzi napredak".

Clinton i Frattini nisu postigli dogovor oko mogućeg naoružavanja libijskih ustanika, izvijestio je američki tisak pozivajući se na neimenovane dužnosnike administracije, koji nisu bili ovlašteni govoriti javno o sastanku održanom u srijedu poslijepodne u Washingtonu.

"Očito je da smo opširno razgovarali o situaciji u Libiji. Kao NATO saveznici i kao članovi koalicije zemalja koje su zajednički odgovorile na krizu u Libiji, Italija i SAD imaju zajednički ulog u jamčenju sigurnosti libijskom narodu", kazala je Clinton nakon sastanka, prema transkriptu koji je objavio State Department.

Ona je pohvalila Italiju za "ključan doprinos" misiji u Libiji i snažnu potporu rezolucijama Vijeća sigurnosti UN 1970 i 1973, koje su dale pravi okvir za sankcije protiv režima Moamaera Gadafija i uvođenje zone zabrane leta nad Libijom.

Clinton je istakla da talijanski zrakoplovi sudjeluju u misiji provedbe tih rezolucija, a usto su njihovi brodovi i zrakoplovne baze osigurali vrijednu logističku podršku.

Također je ukazala na veliku ulogu Italije u pružanju humanitarne pomoći i evakuaciji stranih državljana iz Libije, te na nerazmjeran teret koji Italija podnosi primajući tisuće izbjeglica iz sjeverne Afrike.

Clinton je odala priznanje Italiji i za snažan angažman u Afganistanu, gdje je u zapadnoj pokrajini Heratu stacionirana većina od 4000 talijanskih vojnika.

Zahvaljujući marljivu radu talijanskih policijskih instruktora, grad Herat biti će jedan od prvih okruga koji će u srpnju ove godine prijeći pod nadzor afganistanskih snaga sigurnosti, rekla je Clinton.

Frattini je zahvalio državnoj tajnici na priznanju za ulogu Italije u spomenutim naporima, te istaknuo kako su se suglasili da "libijski narod zaslužuje bolju budućnost - budućnost slobode i građanskih prava, te da Gadafi mora odstupiti".

Dodao je kako još ne mogu predvidjeti "kada" će libijski čelnik otići s vlasti, ali su razgovarali o pružanju zajedničkih jamstava procesu političke pomirbe u Libiji bez Gadafija, o kontaktima s nacionalnim vijećem u Bengaziju te o izgledima za pomoć u obnovi Libije.

(Hina) xdh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙