FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Malčić: uklonite teškoće u primjeni propisa o ovrsi

Autor: mbur
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - U povodu mnogobrojnih upita i pritužaba građana na povrede njihovih prava u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, pučki pravobranitelj Jurica Malčić poslao je pismo Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa i Hrvatskoj narodnoj banci s preporukom da u sklopu svojih ovlasti uklone teškoće i nepravilnosti u primjeni propisa o ovrsi.

Uz pritužbe na postupak u kojem smatraju da nisu dovoljno zaštićena njihova prava, najveći su problem ovrhe nad cjelokupnim plaćama, mirovinama i drugim primanjima koja su po zakonu izuzeta od ovrhe uz činjenicu da građani još nisu dovoljno informirani o načinu na koji to mogu spriječiti, piše u današnjem priopćenju.

U pismu poslanom ministarstvima i HNB-u navodi se da je prema navodima iz podnesaka, iz mnogih telefonskih poziva te iz izjave Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava uočeno kako građanima (ovršenicima) nije dostavljena osnova za plaćanje - rješenje javnog bilježnika o ovrsi. U konkretnim slučajevima, za dugove na osnovi HRT pristojbe i računa za VIPnetove usluge građani su prikraćeni za pravo ulaganja žalbe i prigovora zastare, gdje je rok godina dana.

HRT ispostavlja račune i naplaćuje pristojbu za nekoliko godina unatrag, čak za 2005. godinu. Smatramo da se građanima mora omogućiti korištenje njihovih ustavnih i zakonskih prava - pravo na žalbu i pravo na isticanje prigovora zastare.

Pravobranitelj navodi i kako građani ne mogu doznati (ni u banci ni u Fini) što je osnova za plaćanje, to jest za koje im se dugove uzima novac s računa u banci iako je Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima propisana obveza agencije (Fina) na davanje, čuvanje i pohranu podataka iz očevidnika (Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje).

Građanin koji je podmirio dug za komunalne usluge i imao sudsko rješenje o obustavi ovršnog postupka u Fini je na traženje deblokade računa dobio odgovor da čeka na red jer imaju 600.000 blokiranih računa.

Nesporno je da u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima ima određenih teškoća koje se mogu pravdati novim sustavom ovrhe i činjenicom da se sada djelomično primjenjuje, uvjetno rečeno, stari, a djelomično novi ovršni zakon, što predstavlja teškoće i stručnjacima, ali ne bi smjelo dovesti do toga da neuka stranka trpi štetne posljedice zbog nepoznavanja prava koje joj pripada.

Nameće se pitanje jesu li tijela zadužena za provedbu predmetnog zakona učinila dovoljno kako bi upoznala građane s njihovim pravima i obvezama te posljedicama koje mogu proisteći primjenom tog zakona, stoji među ostalim u pismu pučkog pravobranitelja.

(Hina) pp/xmb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙