FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

HELSINKI

Lokalne vlasti finskih Aalandskih otoka ponudit će u lipnju na dražbi dvije boce šampanjca starog gotovo 200 godina, koje su pronađene u olupini broda na dnu Baltičkog mora. Lokalne vlasti objavile su da će se dražba održati 3. lipnja u Marienhamnu, glavnom gradu otočja. Ta dva šampanjca bila su u teretu jedrenjaka koji je stradao u brodolomu između 1825. i 1830. u Baltičkom moru. Jedrenjak su otkrili švedski ronioci u finskom podmorju, a teret je bio u dobrom stanju zahvaljujući uvjetima koji vladaju na dnu Baltičkog mora. Na brodu je bilo ukupno 168 boca šampanjca koje su postale vlasništvo lokalnih vlasti Aalanda. Enolozi koji su pregledali boce otkrili su da se među njima nalaze najstarije marke šampanjca poput Veuve Cliquot, Heidsieck i Juglar. U studenom, prigodom degustacija, jedan stručnjak je ocijenio da bi svaka od tih boca mogla doseći cijenu od 100.000 eura.

PALO ALTO

Američki predsjednik Barack Obama našalio se u srijedu s Markom Zuckerbergom rekavši da je ponosan jer je osnivač Facebooka samo zbog njega stavio kravatu. "Zovem se Barack Obama i zbog mene je Mark odjenuo odijelo i vezao kravatu", šalio se Obama na početku njihova sastanka u sjedištu Facebooka u Palo Altu. Zuckerberg, koji obično nosi majice s kapuljačom, naglasio je da je drugi puta u životu odjenuo odijelo radi susreta s Obamom. "Jako sam ponosan", dodao je Obama. Oni su se prvi puta sreli u veljači na večeri na kojoj su sudjelovali izvršni direktori i osnivači tehnoloških kompanija kao što su Yahoo, Google, Oracle, Apple, Twitter i Facebook. Barack Obama slovi za digitalno osviještenog predsjednika koji podupire visoku tehnologiju.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama nazočit će posljednjem lansiranju raketoplana Endeavour na Floridi idućeg petka 29. travnja, potvrdio je u srijedu dužnosnik Bijele kuće, prenosi TV mreža ABC News. Predsjedniku Obami će se na lansiranju u Svemirskom centru Kennedy pridružiti prva dama Michelle te kćeri Malia i Sasha. Prva obitelj gledat će polijetanje veteranske šestočlane posade, čiji je zapovjednik Mark Kelly, suprug demokratske kongresnice iz Arizone Gabrielle Giffords, koja se još uvijek oporavlja od siječanjske pucnjave u Tucsonu, u kojoj je ranjena u glavu. Ona još uvijek čeka dozvolu liječnika da nazoči lansiranju, navodi ABC News.

LONDON

Britanski premijer David Cameron imenovao je previše plemića otkako je preuzeo dužnost čime je ugrozio da Dom lordova britanskog parlamenta postane "prenatrpan i disfunkcionalan". Sada u gornjem domu parlamenta sjedi 831 plemić, a prije deset godina bilo ih 666. Cameron je dodao 117 članova u manje od godinu dana. "Čekamo reformu Doma lordova, ali u međuvremenu moramo zadržati funkcionalan parlament. Postoji rizik da reforma ne uspije, kao što se često događalo ranije ... Dom lordova postao prenatrpan i disfunkcionalan", izjavila je u srijedu Meg Russell, zamjenica direktora Ustavnog odjela na londonskom University Collegeu, koja je napisala izvješće o tome.

LONDON

Princ Charles postao je najdugovječniji prijestolonasljednik u povijesti britanskog kraljevstva, objavila je Buckinghamska palača u srijedu. Charles (62), stariji sin kraljice Elizabete II., imao je tri godine kada je postao prvi u redu nasljeđivanja prijestolja i na tom je mjestu već 59 godina, dva mjeseca i 14 dana, precizira službe palače. Kraljica je stupila na prijestolje 6. veljače 1952. Charles je tako oborio rekord svog šukundjeda, kralja Edwarda VII. Kada je Edward VII. rođen 9. studenog 1841. vladala je njegova majka kraljica Viktorija. On ju je naslijedio kada je umrla 22. siječnja 1901. ili 59 godina, dva mjeseca i 13 dana kasnije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙