FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

SYDNEY

Australska pošta izdala je u ponedjeljak marku s likom engleskog princa Williama i njegove zaručnice Kate Middleton, uoči njihova vjenčanja 29. travnja u Londonu. "Uvjereni smo da će ta posebna marka omogućiti kolekcionarima i javnosti da imaju uspomenu na taj povijesni i sretan događaj", izjavio je direktor Australske pošte Ahmed Fahour. Marka je izdana za unutarnji i međunarodni promet. U Australiji već postoji kovanica od 50 centi s likom mladog para. Kolekcionari mogu kupiti i službenu prigodnu kovanicu kraljevskog vjenčanja na kojoj se nalazi fotografija u boji s njihovih zaruka kao i skica Westminsterske opatije gdje će se vjenčanje održati.

BUENOS AIRES

Putnici jednog autobusa u Argentini ovog su se vikenda neugodno iznenadili, kada je policija u prtljažniku vozila otkrila kofere s više do 600 zmija i reptila, objavili su službeni izvori. Reagiravši na dojavu, policija je zaustavila autobus u sjevernoj argentinskoj pokrajini tražeći od putnika putne isprave, a potom je pregledala i njihovu prtljagu. "U torbi jednog putnika u kabini autobusa pronašli smo 40 zmija, a ostatak je 'spremio' u kofere" i smjestio ih u prtljažnik autobusa. Policajci su bili prestravljeni kad su otvorili torbe i kofere. Među reptilima su pronađene 444 boe, potom zmije otrovnice i razne druge vrste zmije, zatim 186 ugroženih vrsta kornjača i 40 rijetkih vrsta guštera. Uhićeni krijumčar ukrcao se u autobus u Santiagu del Esteru gdje je proveo tri mjeseca u lovu i potrazi raznim egzotičnim vrstama zmija i gmazova, namjeravajući ih unosno prodati.

LONDON

Rijedak tip nacističkog vojnog zrakoplova bombardera iz Drugoga svjetskog rata, srušenog 1940. u bitki za Britaniju iznad La Manchea, pronađen je u iznimno dobrom i očuvanom stanju na dnu mora, zbog čega bi ga Muzej RAF-a u Londonu želio izvući odande, obnoviti i izložiti. Dornier 17, zadnji poznati primjerak takvog zrakoplova, poznat i kao "leteća olovka" bio je zamišljen kao brzi, laki bombarder. Dornier su pokretala dva radijalna motora, ugrađena na krilima, a repni dio imao je dva vertikalna stabilizatora. Bio je popularan među svojim posadama zbog lakog upravljanja na manjim visinama što mu je omogućavalo iznenadne napade. Radi njegove tanke konstrukcije bio je manji cilj i bilo ga je teže pogoditi nego druge njemačke bombardere. Zrakoplov je 1934. dizajniran kao putnički, no potom je prenamijenjen u ratni vojni zrakoplov - bombarder. Ukupno ih je proizvedeno 1.700.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙