FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o identitetu grada Zagreba

Autor: ipet
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Identitet grada Zagreba tema je o kojoj se raspravljalo večeras na okruglome stolu u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), a temelj za raspravu bila je studija "Topografija identiteta grada Zagreba" povjesničara umjetnosti i dizajnera Feđe Vukića koju je autor predstavio neposredno prije okruglog stola.

Riječ je o studiji koju je Vukić sa suradnicima proveo prošle godine u sklopu pripreme "ZagrebPlana" - strateškoga razvojnog dokumenta za grad Zagreb. Studija donosi opsežnu analizu te ocjenu aktualnog stanja u svim područjima života i djelovanja hrvatskoga glavnog grada. Posebna je pozornost posvećena pitanjima prostornog razvoja grada, s fokusom na nekoliko tema, a njezin naručitelj je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Po Vukićevim riječima, jedna je to od slika grada koja bi trebala dati odgovor po čemu se to Zagreb prepoznaje kao drukčiji od ostalih gradova te kako grad vide njegovi građani.

Analizirani su povijesni slojevi identiteta i identitetska mapa suvremenoga Zagreba, a studija je obuhvatila i relevantan uzorak građana koji su odgovorili na pet pitanja, među kojima su i što je za njih glavni simbol grada, jesu li zadovolji životom u gradu te što bi u njemu promijenili.

Tako gotovo 37 posto građana smatra zagrebačku katedralu glavnim simbolom grada, njih gotovo 47 posto potpuno je zadovoljno životom u gradu, 21 posto je nezadovoljnih, a 30 posto Zagrepčana najradije bi mijenjalo odnos sugrađana prema prirodi.

Vukić je upozorio kako treba uzeti u obzir da postoji razlika između deklarativno izraženog mišljenja građana i realne situacije.

Govoreći o rezultatima studije, istaknuo je da je ona, primjerice, pokazala da ne postoji jedinstvena identitetska politika po kojoj bi Zagreb bio vizualno prepoznat, a zbog tranzicijskih procesa, na cijelome području grada gotovo nema razlike u komunikaciji na rubnim područjima i u gradskome središtu.

Na okruglome stolu arhitekt Igor Toš upozorio je da u govoru o identitetu treba razlikovati identitet objekta i subjekta te da je za identitet grada bitna participacija građana upućenih u mogućnosti njihova utjecaja na oblikovanje identiteta grada. Kulturna antropologinja Sonja Leboš istaknula je da je bitno i kako Zagreb vide drugi, a moderatorica okrugloga stola Daniela Angelina-Jelinčić zaključila je kako je očito da još ima mnogo posla na utvrđivanju identiteta grada.

Okrugli stol suorganizirali su Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada i DAZ u sklopu ciklusa razgovora "Urbanizam.Zg", a na njemu je bio i gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xipet ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙