FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o suradnji PMF-a s frankofonim zemljama

Autor: agrb
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - U okviru Mjeseca frankofonije danas je na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) održan okrugli stol o suradnji tog fakulteta s frankofonim zemljama, kao i o mogućnostima stipendiranja studija i boravka na visokoškolskim i znanstvenim institucijama u Francuskoj, Kanadi i ostalim zemljama članicama Sveučilišne agencije za frankofoniju (AUF).

Na temu "Prirodne znanosti i frankofonija – iskustva PMF-a" govorilo je desetak sveučilišnih profesora i stručnjaka, koji su dali pregled dugogodišnjih veza hrvatskih i frankofonih institucija na različitim područjima, od fizike i biologije do kemije i matematike, te predstavili studentske stipendije kao temelj za nastavak dosadašnje uspješne suradnje.

Dekan PMF-a Amir Hamzić rekao je kako veze fizičara s tog fakulteta i francuskih institucija sežu od njegova samog osnutka 1946., a kao jednog od zaslužnih za tako rano uspostavljenu suradnju Hamzić je izdvojio profesora Mladena Paića (1905.-1997.), koji je doktorirao na Sorboni u Parizu.

Napomenuo kako su te veze bile osobito jake kod stručnjaka s područja fizike kondenzirane materije, kojima su jedna od važnijih destinacija za stručno usavršavanje bili laboratoriji za fiziku u Orsayu.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš podsjetio je kako Sveučilište tradicionalno sudjeluje u obilježavanju Mjeseca frankofonije, a ove godine bilo je i pokrovitelj skupa Hrvatsko-francuski dodiri, kojeg je organizirala Hrvatska udruga stipendista francuske Vlade. Izrazio je nadu da će se nastaviti plodna suradnja hrvatskih i francuskih znanstvenih institucija.

Na okruglom stolu govorilo se i o zajedničkom studiju Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orleansu, koji hrvatskim studentima omogućuje pohađanje dijela nastave koje izvodi francusko Sveučilište, kao i praksu u francuskim tvrtkama čime se stječu preduvjeti za francuske diplome. Bilo je riječi i o osobnim iskustvima doktoranda s PMF-a u Francuskoj i Belgiji, te suradnji Matematičkog odsjeka s francuskim institucijama.

U drugom dijelu okruglog stola predstavljeni su programi stipendija francuske vlade te mogućnostima studiranja u Kanadi i stipendijama Sveučilišne agencija za frankofoniju (AUF).

Zagrebačko Sveučilište je od 2007. član AUF-a, organizacije koja potiče suradnju i solidarnost sveučilišnih ustanova koje povezuje francuski jezik. Osnovana je 1961. u Montrealu, ima 656 članova i u okviru nje djeluje više od 350 sveučilišnih odsjeka koji se bave francuskim studijima.

Na skupu su bili, među ostalima, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier te predstavnici kanadskog veleposlanstva, Hrvatske udruge stipendista francuske vlade, Francuske alijanse.

Mjesec frankofonije održava se tijekom ožujka u Hrvatskoj s ciljem promicanja kulturne i jezične raznolikosti putem brojnih aktivnosti, od festivala frankofonskog filma, koncerata, kazališnih predstava, izložaba do predavanja, sportskih događanja i besplatnih tečajeva francuskog jezika.

(Hina) xagrb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙