FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poziv na javnu raspravu o zakonima o visokom obrazovanju

Autor: mvra
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zatražilo je od predsjednice vlade Jadranke Kosor, predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i predsjednika Ive Josipovića da se o prijedlozima zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti, o kojima ovisi očuvanje nacionalne, znanstvene i kulturne baštine, provede javna rasprava prije nego bude upućen u saborsku proceduru.

Vijeće poziva najviša tijela u Hrvatskoj da u tako osjetljivoj stvari ne dopuste da se prije temeljite provjere u akademskoj javnosti, koja je velikom većinom odbacila prve zakonske prijedloge, preinačeni prijedlozi na neviđeno pošalju u saborsku proceduru.

"Jedino ozbiljna javna rasprava - i to u redovitu roku od mjesec dana - o tako osjetljivim pitanjima za budućnost Hrvatske kao zemlje znanja i slobode, a ne zemlje bijede, zaostalosti, potpune ovisnosti o drugima i totalitarnog diktata, čemu bi vodili prvi nacrti prijedloga triju zakona, može osigurati dobra rješenja na tome području", ustvrdilo je fakultetsko vijeće.

Pritom upozorava na moguće kobne posljedice ako se iz nemara, neznanja ili zlonamjernosti prema budućnosti zemlje zaobiđe javna rasprava. "Zato vas pozivamo da osigurate slobodnu javnu raspravu i demokratsku proceduru u donošenju zakona o područjima znanosti, obrazovanja i sveučilišta", kaže se u priopćenju.

Napominju kako zakonski prijedlozi još nisu objavljeni na internetskim stranicama ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa iako je resorni ministar najavio kako će to učiniti u ponedjeljak.

Ministrovu tvrdnju kako javna rasprava može trajati dok traje saborska procedura smatraju ironičnom te ocjenjuju kako bi se mogla prihvatiti jednako kao i njezin mogući nastavak da se rasprava može produđiti i kad završi saborska procedura prihvaćanja triju zakona.

(Hina) pp/xmvr ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙