FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uljanik isporučio jaružar

Autor: dspo
PULA, 19. travnja 2011.(hina) - Pulsko brodogradilište "Uljanik" danas je luksemburškoj kompaniji "Dredging and Maritime Management S.A." isporučilo treći od četiri ugovorena jaružara na vlastiti pogon "Fernao de Magalhaes".

Naime, prvi jaružar "Ibn Battuta" isporučen je istom naručitelju koncem svibnja, a drugi "Zheng He" u listopadu prošle godine, dok je trenutno u fazi opremanja i četvrti jaružar "Niccolo Machiavelli" koji će biti isporučen tijekom ove godine.

Uljanik je s kompanijom "Jan De Nul Group", u sastavu koje je i kompanija "Dredging and Maritime Management S.A.", osim ta četiri jaružara, ugovorio izgradnju i dva trailing suction hopper dredgera koji se koriste za usisavanje materijala s morskog dna. Ugovaranje gradnje "hoppera" nastavak je orijentacije Uljanika prema brodograđevnim nišama složenijih brodova veće dodane vrijednosti.

Jaružari na vlastiti pogon (self-propelled cutter suction dredgeri) su tehnički iznimno kompleksni brodovi koji služe za produbljivanje plovnih putova, odnosno izgrađivanje obala, umjetnih otoka ili produbljivanje obala, a Uljanikove novogradnje mogu raditi do 36,6 metara dubine mora. Služe za jaružanje, kopanje i istodobno usisavanje nataloženog pijeska, krutog podmorja, stijena i sličnih taloga morskog dna.

Brod ima tri motora, dug je 138,50 metara, širok 26 i visok od 8,80 do 12,20 metara, uz nosivost od 2.200 tona.

Ugovor za gradnju jaružara "Fernao de Magalhaes" potpisan je u kolovozu 2007. godine, kobilica je položena koncem siječnja, a u more je porinut u lipnju 2010. godine.

Nakon isporuke brod će, poput ostalih brodova iz serije, ploviti pod zastavom Luksemburga.

Gradnju brodova uz suradnju s brodovlasnikom i Uljanik Brodogradilištem nadzire klasifikacijsko društvo Bureau Veritas.

(Hina) xdspo ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙