FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medikol: inspekcija potvrdila da pacijenti nisu bili prekomjerno ozračeni

Autor: azel
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - U povodu nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da su na pretragu PET-CT-om upućivani isključivo pacijenti s onkološkom dijagnozom te da je pretraga kod svih pacijenata obavljena prema važećem protokolu, oglasila se i privatna poliklinika Medikol priopćivši kako je inspekcija sastavljena od sedam zdravstvenih inspektorica potvrdila da pacijenti tijekom pretrage PET-CT-om nisu bilo prekomjerno ozračeni.

"Povjerenstvo je potvrdilo kako se u daleko najvećem broju svih PET/CT pregleda radilo o onkološkim pacijentima za koje je ta pretraga indicirana, odnosno da pacijenti nisu bili nepotrebno ozračeni pregledima, kako su prenosili pojedini mediji", navodi se u priopćenju.

Podsjećaju kako pretragu PET-CT-om dosad prošlo 11.570 pacijenata, a obavljeno je 17.123 pregleda među kojima je čak 97 posto imalo potvrđenu onkološku dijagnozu. Za ostalih 3 posto gotovo je, ističu, sigurno bilo da boluju od malignih bolesti, a svi su pacijenti na pregled došli na osnovu procjena stručnjaka i liječnika specijalista u hrvatskim bolnicama.

Inspekcija Ministarstva pregledala je i ugovorne obveze te utvrdila da su HZZO i Poliklinika Medikol sklopili Ugovor o provođenju specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite od 2010. do 2012. godine, te da je od 2007. godine Medikol postala pružatelj do tada nedostupne zdravstvene usluge PET/CT, koju je dobila putem otvorenog javnog natječaja na kojem je Medikol bio jedini ponuđač.

Glavni izvršni direktor Medikol Grupe Boris Sruk istaknuo je da je odluka inspekcije potvrdila njihove ranije navode da Medikol posluje prema zakonu, u skladu s najvišim etičkim načelima kao i da su optužbe o prekomjernom ozračivanju pacijenata bile neutemeljene.

Iz Medikola poručuju i da je procjena od 11.000 pregleda godišnje napravljena na temelju broja pacijenata koji godišnje obole od malignih oboljenja, a koji se u Hrvatskoj kreće oko 20.000 godišnje. Navode da je u 2010. godini izvršeno ukupno tek 6.571 pregled za koje su od HZZO-a naplaćena ukupno 73 milijuna kuna.

"Liječnici Poliklinike Medikol u protekle su četiri godine odbili pregledati više od 700 pacijenata poslanih na PET/CT pregled zbog stručne procjene kako pregled nije potreban niti koristan pacijentu koji je upućen na pregled. Ovom liječničkom procjenom Poliklinika Medikol se praktički odrekla 6,3 milijuna kuna kolika je ukupna vrijednost ovih pregleda" stoji, među ostalim, u priopćenju.

(Hina) xpp/xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙