FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor pozvao stranku umirovljenika da ne izlazi iz vlade

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. travnja 2011.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor pozvao je u ponedjeljak Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) da odustane od izlaska iz vladajuće koalicije, čime bi vlada ostala bez većinske potpore u parlamentu.

"Pokušat ću uvjeriti predsjednika DESUS-a Karla Erjavca da ostane u vladajućoj koaliciji. Vlada je pred izuzetno zahtjevnim razdobljem, zato je važno da DESUS ostane u njoj. Erjavec mora biti svjestan svoje odgovornosti", rekao je Pahor novinarima u Ljubljani.

Ostavku Pahoru u ponedjeljak ujutro dala je ministrica za lokalnu samoupravu Duša Trobec Bučan, članica DESUS-a, rekavši da joj je u vladi bio onemogućavan normalan rad i da je u zadnje vrijeme bila izložena medijskim napadima, a čelnik stranke Erjavec je podržao njenu odluku, najavivši da će u utorak izvršnom odboru stranke predložiti izlazak iz vlade.

U tom bi se slučaju otvorila nova kriza vlade jer tri stranke lijevog centra koje bi u njoj ostale u parlamentu nemaju natpolovičnu većinu nego 42 od ukupno 90 zastupnika.

Pahor je novinarima rekao kako nisu točne tvrdnje dosadašnje ministrice i predsjednika DESUS-a Erjavca kako DESUS-ovi ministri i dužnosnici u vladi nemaju potporu premijera i da očekuje da oni to sami demantiraju.

Napetosti između Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te ostalih triju stranaka u vladi prisutne su inače već skoro godinu dana. Pahorovi Socijalni demokrati (SD), stranka Zares, koju vodi ministar za visoko školstvo Gregor Golobič, te Liberalno-demokratska stranka (LDS) ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal umirovljeničku stranku, a osobito njenog predsjednika Karla Erjavca, često optužuju za "populizam" i "podilaženje biračima".

Osobito se to odnosi na projekt mirovinske reforme kojemu se DESUS protivi. DESUS je najavio je da će protiv te ključne strukturne reforme koju želi provesti Pahorova vlada agitirati i na predstojećem referendumu. Odbijanje reforme na referendumu, prema Pahorovim upozorenjima, dovelo bi u pitanje kreditni rejting države i dovelo Sloveniju u dužničku krizu.

Slovenski mediji navode da Pahor i u slučaju izlaska DESUS-a iz koalicije može održati tanku "projektnu" većinu kod izglasavanja nekih zakona u parlamentu, ali bi zapravo ubuduće vodio manjinsku vladu i bio ovisan od glasova opozicije.

U slučaju da Pahor od parlamenta traži glasovanje o povjerenju vladi i da povjerenje ne dobije, otvorile bi se i kombinacije o uspostavi novih koalicija, traženju novog premijera, pa i mogućnost prijevremenih izbora, prenose slovenski mediji.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙