FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koalicija Srpska sloga o haškim presudama generalima

Autor: ista
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Koalicija Srpska sloga ocijenila je da haška presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kao i ranije presude počiniteljima ratnih zločina sa srpske strane u Hrvatskoj, "izražavaju stvarnost onoga što se događalo u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća".

"Ona, međutim, nije presuda hrvatskom narodu i hrvatskoj državi i njegovom pravu da brani svoju slobodu, već je presuda onima iz redova hrvatskog naroda koji su slobodu i pravo na građansku jednakopravnost pokušavali uskratiti građanima Hrvatske, i to onima srpske nacionalnosti, pored ostalog, i činjenjem zločina i etničkim čišćenjem", stoji u današnjem priopćenju Srpske sloge.

Ističe se da presudu generalima Gotovini i Markaču pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu Hrvatska treba iskoristiti kao priliku za suočavanje s tamnom stranicom nedavne prošlosti, za prestanak ksenofobičnog ponašanja, za poslijeratnu normalizaciju i za pomirenje između većinske hrvatske nacionalne zajednice i srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj.

"Same presude hrvatskim generalima, kao i šokiranost društva predmetnim haškim presudama posljedica je državne politike u zadnjih 20-ak godina koja nikada nije bila spremna ozbiljno se suočiti s vlastitom prošlošću, te potpuno se nekritički odnosila prema zločinima sa hrvatske strane. Nesankcioniranjem zločina, i njegovim upornim negiranjem, država je željela nametnuti osjećaj kolektivne krivice hrvatskom narodu što nikako nije i ne smije biti slučaj, a hrvatski generali su samo kolateralne žrtve takve politike i zamjenski krivci za tadašnji politički vrh Hrvatske", stoji u priopćenju.

Srpska sloga tumači iznenađenje hrvatske javnosti presudom time "što su hrvatski mediji o procesu protiv optužene trojke izvještavali kao da su glasnogovornici Gotovinina tima, umjesto da su vođeni profesionalnim standardima i dužnošću o procesu objektivno obavještavali hrvatsku javnost".

"Da su svoj posao radili profesionalno, proces bi sam po sebi, i prije izricanja presude, utjecao na suočavanje s prošlošću. Budući da proces nije bio iskorišten za suočavanje s prošlošću, kao što je tako utjecao proces protiv Norca i gospićke skupine ili proces protiv Norca i generala Ademija za zločine u Medačkom džepu, ne bi bilo dobro da zbog utjecaja onih, među kojima su i osobe koje je Haaški tribunal prepoznao kao sudionike zločinačkog pothvata, njihova utjecaja na javnost i zamagljivanja konteksta i značenja presude, i sama presuda ostane tek neiskorištena prilika za takvu poratnu normalizaciju društva", kaže se u priopćenju.

Nekome će se, možda, činiti da je 15 godina nakon završetka ratnih operacija neumjesno govoriti o poslijeratnoj normalizaciji, ali činjenica je da posljedice djelovanja nekih političkih i vojnih aktera sa hrvatske strane u „Oluji“ i danas opterećuju Hrvatsku, da je znatan dio njenog teritorija i danas demografski, ekonomski i razvojno devastiran, ističe se.

Za otklanjanje posljedica devastacije na geografskom prostoru gdje su prije rata živjeli pripadnici srpske nacionalne zajednice u velikom broju, normalizacija i pomirenje su nužni preduvjeti, a presuda Haaškog tribunala za to otvara povijesnu šansu, stoji u priopćenju Koalicije Srpska sloga koju čini devet stranaka i organizacija srpske nacionalne manjine.

(Hina) pp/xntod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙