FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: Pritisci iz Europe nisu od jučer

Autor: mkov
ZAGREB, 16. travnja 2011. (Hina) - Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić izjavio je u povodu haške presude hrvatskim generalima kako pritisci iz europskih središnjica nisu od jučer pa su zato razumljive riječi kardinala Franje Kuharića našim političarima da se ni pred kim ne klanjaju i ne daju ucjenjivati – ni kreditima, ni obećanjima ni ulaskom u EU, objavila je večeras Informativna katolička agencija (IKA).

Stari Dubrovčani su nam ostavili u kamenu kako se sloboda ne prodaje ni za kakvo blago, napomenuo je dodavši kako je presuda hrvatskim generalima duboko potresla žitelje Hrvatske, a osobito one sa zadarskog područja.

Ocijenio je kako se zbog uloge u opkoljenom i razaranom Zadru te oslobodilačkoj akciji Oluja generala Gotovinu s pravom naziva ratnim junakom, osloboditeljem i herojem.

Nadbiskup Puljić je čestitao generalima na primjerenom držanju za vrijeme izricanja presude. "Divimo se njihovoj spremnosti da budu i ostanu heroji, koji će ako treba i dalje trpjeti za našu slobodu", rekao je izrazivši iskrenu solidarnost s njihovim obiteljima te njih i njihove suborce preporučio u molitve.

Upozorio je na paradoks suda i njegova dvostruka mjerila te ocijenio kako "ono što se propisuje malima ne vrijedi za velike". Istaknuo kako je usprkos agresiji u Hrvatskoj tada vladalo visoko povjerenje među ljudima, zajedništvo i suradnja te dodao kako je, premda su se tome protivili svjetski političari i države, solidarnost bila okrunjena slobodom i nezavisnošću.

Pozvao je svećenike, redovnike i redovnice da uz opće crkvene nakane u molitvu vjernika uključe i molitvu za Domovinu, mir te za sve uznike kao i one koji vode javne poslove u državi. "Ovo je prigoda našim državnim strukturama i sudstvu da ozbiljno pripreme daljnji postupak", rekao je izrazivši bojazan kako će babilonske kule, ako ne bude solidnih temelja, kao i ovo što želimo ulaskom u Europu biti kuća od karata.

"Kao biskup moram reći da je sloboda koju smo ostvarili bila plod naše zauzetosti, hrabrih vojnika i branitelja, zauzetih generala i političara ali nadasve, bila je plod nečega što nadilazi naše snage," rekao je dodavši kako je sloboda bila plod molitve koju zaista ne smijemo zaboraviti.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙