FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 17. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

WASHINGTON

Najmanje je 45 osoba izgubilo život ovih dana u prolasku oluje koja je uzrokovala razorna tornada u više država na jugu Sjedinjenih Država, izvijestila je u nedjelju televizijska mreža NBC. U ranijim izvješćima američkih glasila u subotu spominjala se brojka od 22 mrtva u prethodna tri dana. Tornado, koji je u subotu protutnjao Sjevernom Karolinom (na jugoistoku SAD-a), uzrokovao je brojna razaranja i prekinuo je opskrbu kućanstava i privatnih trgovina električnom energijom, po NBC-u. Oluja je ondje čupala stabla, rušila električne stupove, odnosila krovove kuća i bacala traktore na autoceste, po istom izvoru. Dan ranije, dvadesetak tornada pogodilo je države Mississippi i Alabamu na jugu, a još 15 ih se sručilo u četvrtak na Oklahomu i Teksas na jugu te na Kansas u središtu zemlje, po američkom meteorološkom zavodu.

BEOGRAD

Predsjednik Srbije Boris Tadić u nedjelju je posjetio čelnika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića koji, tražeći zakazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, već drugi dan štrajka glađu i žeđu u srbijanskom parlamentu, zamolivši ga da prekine štrajk, pri čemu susret nije rezultirao političkim dogovorom. ''Jedino što vam osobno mogu kazati iz razgovora s Tomom Nikolićem, to je bila moja molba da se obustavi štrajk žeđu i glađu'', rekao je Tadić novinarima u parlamentu nakon susreta sa Nikolićem, navodeći kako ovu situaciju doživljava ''krajnje ozbiljno'' te da ovo ''nije situacija za pogrešne komentare''. Nikolić je nakon sastanka izjavio kako njegova odluka da štrajka glađu i žeđu nije promijenjena jer se za to, kako je rekao, nisu stekli uvjeti. Kako javljaju srbijanski mediji, Nikolić je tijekom večeri, na nosilima i u svjesnom stanju, iz parlamenta prebačen u privatnu bolnicu u Novom Beogradu.

LJUBLJANA

Velike sile nisu utjecale na donošenje drakonskih kazni koje Haaški sud (ICTY) prvostupanjskom presudom odredio generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izjavila je u nedjelju u razgovoru za slovensku komercijalnu televiziju POP-TV Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte. Naprotiv, neke su velike sile htjele da Gotovina ne bude osuđen, rekla je Hartmann u okviru panel-rasprave više sudionika o haaškoj presudi hrvatskim generalima i mogućim posljedicama u Hrvatskoj i regiji. Hartmann je rekla da velike sile još uvijek smatraju da oni koji sudjeluju u ratovima na svom teritoriju "ne trebaju polagati račune" kad se radi o ratnim zločinima i civilnim žrtvama, te da su neke htjele da Gotovina ne bude osuđen.

ABUJA

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u nedjelju uvjerljivo vodi na izborima, iako glavni suparnik Muhammadu Buhari dobro stoji na nigerijskom muslimanskom sjeveru. Rezultati iz 18 saveznih država, pa i glavnoga grada Abuje te trgovačkoga središta Lagosa pokazuju da je predizborni favorit Jonathan dobio 14 milijuna glasova, a Buhari 6 milijuna. Jonathan je posebno dobro prošao na kršćanskome jugu zemlje. Još se ne znaju rezultati iz nekih Buharijevih uporišta, ali izgledi da sustigne Jonathana smanjuju se, a promatrači izbore opisuju kao najpoštenije u više zadnjih desetljeća. Buhari je nekadašnji vojni čelnik s muslimanskoga sjevera i nada se barem drugome krugu izbora protiv Jonathana, prvoga šefa države koji dolazi iz naftom bogate delte Nigera.

VENTIMIGLIA

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini uložio je u nedjelju "oštar prosvjed" službenom Parizu zbog otkazivanja vlakova koji iz pograničnog talijanskog grada Ventimiglie polaze za Francusku, objavljeno je u službenom priopćenju. Rim je dao "upute talijanskom veleposlaniku u Parizu da oštro prosvjeduje u ime talijanske vlade". Italija zahtijeva objašnjenja "mjera koje se čine protuzakonite i otvoreno se kose s europskim načelima", dodao je ministar. Dvjestotinjak aktivista za ljudska prava iz Italije i Francuske, ali i tuniski izbjeglice koji traže slobodu kretanja unutar Europske unije, blokirali su u nedjelju željezničku prugu na kolodvoru u Ventimiglii, na francuskoj granici, gdje je obustavljen promet vlakova prema Francuskoj.

DAMASK

Pet osoba je ozlijeđeno u nedjelju u Siriji u prosvjedima organiziranim dan nakon obećanja predsjednika Asada da će za tjedan dana ukinuti zakon o izvanrednom stanju uveden prije gotovo 50 godina, ali je oporba tu mjeru ocijenila nedovoljnom. Tri osobe su ozlijeđene u pokušaju rastjerivanja prosvjeda za veće slobode u Sueidi, uporištu sirijskih Druza na jugu zemlje, a još dvije na skupu u susjednom selu u prigodi proslave 65. obljetnice sirijske neovisnosti, rekli su aktivisti. "Sirijski narod je zacrtao svoj cilj. Dan neovisnosti je dan slobode u svim pokrajinama", rekli su organizatori skupova na jednoj stranici Facebooka. Službena novinska agencija Sana izvijestila je o 2.000 prosvjednika u Deri, na jugu, odakle je krenuo val prosvjeda, izvikujući slogane za slobodu i ukidanje izvanrednog stanja.

ALŽIR

Dvadeset alžirskih vojnika poginulo je u posljednjih 48 sati u trima napadima na istoku Alžira, području gdje je Al Kaida islamskog Magreba (AQIM) preuzela odgovornost za sve napade na alžirske sigurnosne snage. Pet vojnika poginulo je u nedjelju kada su njihova dva vozila naišla na bombe pokraj Amala (70 km istočno od Alžira) i pala u provaliju, rekao je za francusku novinsku agenciju izvor u sigurnosnim snagama. Nepun sat ranije, jedan je policajac poginuo u eksploziji bombe u Buderbali, u okrugu Buiri (120 km jugoistočno od Alžira), u blizini gradilišta u vlasništvu kineske tvrtke, po tom izvoru. U petak navečer četrnaest vojnika je poginulo, a najmanje deset je ranjeno kada je naoružana islamistička skupina napala vojnu kontrolnu točku u Azazgi, 140 km istočno od Alžira.

KAIRO

U Egiptu su u nedjelju bivši premijer te bivši ministar financija poslani na sud zbog pronevjere javnog novca, objavio je državni tužitelj, prenijele su agencije. Bivši premijer Ahmed Nazif pritvoren je dok traje istraga, a bivši ministar financija Jusef Butros Gali je u inozemstvu. Habibu el-Adliju, bivšem ministru unutarnjih poslova, koji je već optužen za ubojstvo prosvjednika i korupciju, sudit će se po istim optužbama, javio je Reuters. Nazif i Butros Gali optuženi su za pronevjeru 15,5 milijuna dolara javnog novca, jer su bez javnog natječaja kupovali proizvode jednog njemačkog poduzeća, piše agencija AFP. Pošto je u veljači narodnom pobunom svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, pravosuđe je počelo istraživati korupciju.

MOSTAR

Policajac Andrija Čerdić ubio je pucajući iz službenoga pištolja potpredsjednika Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) Antu Malića u subotu navečer u jednome lokalu u središtu Tomislavgrada u BiH, potvrdili su u nedjelju iz MUP-a Hercegbosanske županije (HBŽ). Glasnogovornik policije Ivica Vrdoljak rekao je kako se izgred dogodio oko 20.45 sati kada je pod neutvrđenim okolnostima policajac Čerdić ispalio metak u Malića u ugostiteljskom objektu 'Tip' u središtu Tomislavgrada, nakon čega je pobjegao. Za njim u nedjelju traga županijska policija, pripadnici državne policije SIPA-e i granične policije. Malić je preminuo nedugo nakon što je prebačen u Dom zdravlja.

JERUZALEM

Izraelski tinejdžer čije je ranjavanje projektilom iz Gaze prošli tjedan izazvalo oštar odgovor izraelske vojske, u nedjelju je podlegao ozljedama, izvijestio je javni radio. U napadu protutenkovskom raketom na školski autobus iz Pojasa Gaze 7. travnja 16-godišnji učenik teško je ranjen i u kritičnom je stanju primljen u bolnicu Soroku u Beershevi, na jugu Izraela. Vozač autobusa zadobio je u napadu lakše ozljede. Odgovornost za taj napad preuzeo je oružani ogranak Hamasa brigade Ezedina al Kasama kao odgovor, kako tvrde, za smrt svojih boraca u izraelskim zračnim napadima. Napad je potaknuo novu spiralu nasilja, s najvećim brojem žrtava nakon izraelske ofenzive "Lijevano olovo" od prosinca 2008. do siječnja 2009. Izraelska vojska izvela je niz zračnih napada na Pojas Gaze u kojima je 19 Palestinaca poginulo, a gotovo 70 je ranjeno. Palestinske naoružane skupine ispalile su pak više od stotinu raketa i minobacačkih granata, pri čemu nitko nije stradao.

BAGDAD

Šest osoba, a među njima četvero članova jedne obitelji, ubijeno je u nedjelju u Iraku, u Bagdadu te u Kirkuku, objavili su sigurnosni izvori. Roditelji i dvije njihove kćeri ubijeni su hicima u glavu, no ubojice su poštedjeli sedmogodišnju djevojčicu u četvrti Jamia u glavnome gradu, objavio je glasnogovornik policije u Bagdadu. Prvi pokazatelji upućuju na teroristički zločin, prema policiji. Dvije su osobe ubijene bombama u Kirkuku, naftonosnom području na sjeveru Iraka, objavila je policija.

KIJEV

Oko dvije tisuće bivših "likvidatora" ili dragovoljaca koji su radili na sanaciji černobiljske katastrofe prosvjedovalo je u nedjelju u Kijevu tražeći socijalnu i medicinsku pomoć 25 godina nakon najteže nuklearne nesreće u svjetskoj povijesti. Prosvjednici, koji su došli iz cijele Ukrajine, okupili su se ispred zgrade kijevske gradske uprave na poziv ukrajinske Unije za Černobilj. Tražili su lakši pristup liječenju, veće mirovine i stambenu pomoć za osobe koje su radile na mjestu nesreće. Prosvjedi su već održani u veljači i ožujku.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙