FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 3. travnja 2011. (Hina) - Pregled važniji vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ALŽIR - Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju granatirale su u nedjelju grad Zintan, oko 160 kilometara jugozapadno od Tripolija, prenose stanovnici. "Gadafijeve brigade bombardirale su Zintan tenkovskim granatama rano u nedjelju. Nasumično gađaju sjeverni dio grada. I dalje smo pod opsadom", rekao je za Reuters jedan stanovnik.

SANA - Dva Jemenca su poginula, a deseci ozlijeđeni u nedjelju kada je policija pucnjima, suzavcem i palicama pokušala suzbiti demontracije protiv predsjednika Ali Abdullaha Saleha koji je pozvao oporbu na prekid višetjedne pobune. Dvoje mrtvih su bili među deset prosvjednika pogođenih mecima u nasilju u Taizu, južno od glavnog grada Sane, gdje su još deseci prosvjednika pretrpjeli posljedice udisanja suzavca, kažu liječnici. Po njihovim procjenama, ranjenih je više od stotinu. Saleh je prosvjednike, koji traže njegovu ostavku, u nedjelju pozvao da prekinu demonstracije, dajući do znanja da nema namjeru uskoro odstupiti s dužnosti.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zadužio je Adela Safara, bivšeg ministar poljoprivrede da formira novi vladu, naveo je jedan službeni sirijski izvor u nedjelju. Taj izvor je rekao da se očekuje od Safara da objavi sastav nove vlade u roku od dva dana. Al-Asad je prihvatio ostavku vlade Mohameda Naji Otarija u četvrtak nakon vala prosvjeda u Siriji u kojima je, prema tvrdnjama svjedoka i aktivista, ubijeno najmanje 60 ljudi.

BAGDAD - Dvojica američkih vojnika poginula su u subotu u Iraku nakon što su ranjeni u neprijateljskom napadu, objavila je u nedjelju američka vojska. "Dvojica američkih vojnika podlegla su 2. travnja ozljedama zadobivenim u neprijateljskom napadu na njihovu postrojbu", stoji u priopćenju koje ne precizira ni mjesto ni okolnosti napada. Od početka američke invazije na Irak 2003. poginulo je 4.443 američkih vojnika, prema procjeni agencije France presse. Američka vojska još uvijek ima blizu 50.0000 vojnika u Iraku, zemlji koju bi trebali napustiti krajem ove godine. Od kraja borbene misije 31. kolovoza, američka vojska se uglavnom bavi iračkim sigurnosnim snagama. Američki vojnici mogu se boriti u slučaju napada ili ako iračke snage od njih zatraže pomoć.

ABIDJAN - Više od 1.650 stranih državljana , od kojih su oko polovice Francuzi, nalazili su se u nedjelju u francuskom vojnom logoru, u Abidjanu, gdje se vode borbe oko uporišta Laurenta Gbagboa, naveo je francuski vojni izvor. "Tu se nalazi 1.654 stranih državljana, od kojih su polovica Francuzi, pedesetak je Europljana i 4 Amerikanca, a ostali su drugih državljanstava", posebice libanonskog, rekao je glasnogovornik francuske misije Licorne, zapovjednik Frederic Dagouillon. Francuske postrojbe Licorne preuzele su kontrolu nad zračnom lukom Abidjana gdje bjesne borbe od četvrtka navečer i Pariz je poslao 300 vojnika u pojačanje tako da za sigurnost stranaca u toj zemlji brine 1.400 Francuza, naveo je u nedjelju vojni stožer. Francuska vojne snage Licorne su uz pomoć UN-ovih snaga u Obali Bjelokosti (UNOCI) preuzela kontrolu nad zračnom lukom Felix Houphouet-Boigny, rekao je glasnogovornik stožera. Francuska mirovna operacija u Obali Bjelokosti počela je 2002., na početku građanskog rata, kada su u zemlju poslane snage Licorne na temelju bilateralnog vojnog sporazuma Francuske i Obale Bjelokosti.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙