FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TRIPOLI

Čelnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske najavili su u petak da će nastaviti svoju vojnu kampanju u Libiji sve do odlaska libijskog čelnika Moamera Gadafija s vlasti, dok su istodobno pobunjenici objavili da Gadafijeve snage raketama napadaju pobunjeničko uporište Misratu. U zajedničkom članku objavljenom u četirima uglednim listovima s obje strane Atlantika, američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručili su da bi ostanak Gadafija na vlasti bila "nezamisliva izdaja" libijskog naroda. "Nezamislivo je da bi netko tko je pokušao masakrirati svoj vlastiti narod mogao imati neku ulogu u budućoj vladi", naveli su čelnici u članku objavljenom u Timesu, International Herald Tribuneu, Figarou i Al-Hayatu. "Sve dok je Gadafi na vlasti, NATO i njegovi koalicijski partneri moraju nastaviti svoje operacije kako bi zaštitili civile i zadržali pritisak na režim", navodi se u članku, u kojem se dodaje da tek nakon Gadafijeva pada "može početi prava tranzicija iz diktature u ustavni proces koji bi vodila nova generacija političara". Libijski pobunjenici istodobno su pozvali saveznike da pojačaju napade na Gadafijeve snage koje, kako tvrde pobunjenici, raketama napadaju Misratu, treći po veličini libijski grad i jedini na zapadu zemlje koji nije u rukama režimskih snaga.

GAZA

Talijanski mirovni aktivist ubijen je u Gazi pošto ga je otela radikalna islamistička skupina, objavio je u petak Hamas koji je obećao "uhvatiti" autore tog "stravičnog zločina", neviđenog na autonomnom palestinskom teritoriju. Tijelo Vittoria Arrigonija pronađeno je nekoliko sati nakon objave njegove otmice, prve otmice nekog stranca u Gazi otkad je Hamas preuzeo nadzor nad tim teritorijem u lipnju 2007. Arrigonijevo tijelo je otkriveno u napuštenoj kući na sjeverozapadu grada Gaze, prema službama sigurnosti Hamasa koje su ondje zabranile pristup medijima. Talijanskog aktivista su oteli pripadnici Džihadističke salafističke skupine povezane s Al Kaidom. Oni su zaprijetili da će ubiti Arrigonija ako Hamas iz zatvora ne oslobodi njihova čelnika koji je uhićen prošlog mjeseca. Talijanski aktivist, novinar, pisac i pristaša propalestinskog mirovnog pokreta International solidarity movement, zadavljen je a dvojica njegovih otmičara uhićena, rekao je glasnogovornik sigurnosnih službi, dodajući da se za preostalim počiniteljima ubojstva traga. Arrigoni je živio u Pojasu Gaze od kolovoza 2008., kad je na to područje doputovao brodom koji je dopremio humanitarnu pomoć.

TOKIO

SAD je procijenio da je opasnost o nuklearne nesreće u Fukushimi oslabila, te je dopustio obiteljima američkih diplomata da se vrate u Japan. "State Department povukao je svoj savjet o dobrovoljnom odlasku što dopušta osobama koje ovise o zaposlenicima američke vlade da se vrate u Japan", piše u priopćenju objavljenom u petak u Washingtonu. Američke vlasti dopustile su i potakle obitelji svojih diplomata da napuste Japan nakon nesreće u nuklearnoj centrali Fukushima Daiichi izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka. State Department je istaknuo da se njegova odluka "temelji na smanjenoj razini topline koju proizvodi nuklearno gorivo nakon mjesec dana hlađenja i raspadanju radioaktivnih izotopa kratkog trajanja". Washington i dalje preporuča svojim građanima da ostanu podalje od zone od 80 km oko centrale, to jest puno dalje od zone zabrane od 20 km koju su propisale japanske vlasti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙