FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12.30:

TOKIO

Snažan potres jačine 7,1 pogodio je u ponedjeljak Tokio i veliki dio sjeveroistočnog Japana nakon čega je izdano upozorenje za manji tsunami, javljaju svjetske novinske agencije. Tokyo Electric Power (TEPCO), operator nuklearke Fukushima Daiichi, priopćio je da u oštećenom nuklearnom postrojenju nisu zabilježene nepravilnosti nakon novog potresa. Međutim, TEPCO je izjavio da je prekinuta opskrba električnom energijom u tri reaktora i da su radnici evakuirani. Također navodi da nakon potresa nisu zabilježene nepravilnosti u druge dvije nuklearke, Onagawe na sjeveroistoku zemlje i Higashidorija na sjeveru. Američke Agencije za geološka istraživanja (USGS) priopćila je da je središte ovog potresa jačine 7,1 bilo osamdesetak kilometara južno od nuklarke Fukushime.

PARIZ

Zabrana nošenja islamskog vela za lice, burke i nikaba, prva u Europi, stupila je u ponedjeljak na snagu u Francuskoj, a svatko tko bude javno nosio nikab ili burku može biti kažnjen sa 150 eura i obveznim pohađanjem tečaja o francuskom državljanstvu.Vlada desnog centra, koja je u listopadu prošle godine donijela zakon, pokrenula je javnu kampanju u kojoj se objašnjavaju razlozi zabrane i pravila njezine primjene. Tako se u uputama navodi da policija ne može od žena zatražiti da pokrivalo skinu na ulici, nego ih moraju odvesti u policijsku postaju i zatražiti da ga uklone radi identifikacije. Zakon, koji su kritizirali muslimani diljem svijeta, izazvao je ograničene reakcije u Francuskoj gdje se odvojenost crkve i države smatra ključnim za održavanje mirovljubivog građanskog društva.

BENGAZI

Libijski pobunjenici potvrdili su u ponedjeljak da će se prije bilo kakvog prekida vatre vladine postrojbe morati povući s ulice i zajamčiti pravo slobode govora, dok se afričko izaslanstvo očekuje u Bengaziju u posredovateljskoj misiji. "Libijski narod je vrlo jasno stavio do znanja da Gadafi mora odstupiti, ali razmotrit ćemo mirovni prijedlog Afričke unije čim budemo imali više pojedinosti, i tada ćemo na njega odgovoriti", rekao je predstavnik Nacionalnog vijeća u Bengaziju uoči dolaska afričkih posrednika.

AMAN

Sirijske snage sigurnosti okružile su obalni grad Banias tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak nakon sektaškog nasilja koje su provodile paravojne snage odane predsjedniku Bašaru al-Asadu, izjavili su očevici u ponedjeljak. Nasilje u Baniasu, u kojemu se nalazi jedna od dvije sirijske naftne rafinerije, izbilo je u nedjelju kada su paravojne snage iz vladajuće alavitske manjine pucale po stanovnicima iz jurećih automobila nakon prodemokratskih prosvjeda u tom većinski sunitskom gradu. U nasilju u nedjelju u Baniasu ubijene su najmanje tri osobe, rekao je za Reuters jedan aktivist za ljudska prava u Baniasu. Vlasti su priopćile da je naoružana skupina iz zasjede napala ophodnju nedaleko od Baniasa i ubila devet vojnika. Drugi aktivist za ljudska prva je kazao da su ceste prema gradu blokirane.

ABIDJAN

Sukobi na tlu izbili su u ponedjeljak ujutro u Abidjanu između pristaša Laurenta Gbagba i snaga njegovog suparnika Alassanea Ouattare u četvrti rezidencije dosadašnjeg predsjednika Obale Bjelokosti, uporišta koje se još odupire Ouattarinu taboru nakon više dana sukoba. "Puca se iz teškog naoružanja i čuju se rafali iz automatskog oružja" u zoni koja je prethodnih sati bila meta udara snaga UN-a i Francuske u Obali Bjelokosti, izjavio je svjedok. Istaknuo je da se sukobi nisu dogodili u neposrednoj okolici rezidencije Gbagba, nego u zoni između državne televizije RTI i policijske škole, još dva uporišta dosadašnjeg šefa države, također smještenih u četvrti Cocody, na sjeveru glavnog grada.

ABIDJAN

UN-ovi i francuski helikopteri napali su u noći s nedjelje na ponedjeljak snage odane predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbou, oštetivši predsjedničku palaču u Abidjanu i uništivši teško naoružanje prema naređenju glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.UN-ovi helikopteri napali su Gbagbovu rezidenciju i prije tjedan dana, a činilo se kako su francuski napadi doveli Gbagbove vojnike do točke predaje, no oni su iskoristili zatišje i pregrupirali su se. Zasad je nejasno u kojoj su mjeri zračni napadi pomogli snagama Gbagbova suparnika Alassanea Ouattare i hoće li biti potrebni novi udari.

MILANO

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pojavio se u ponedjeljak pred sudom u Milanu gdje mu se sudi za utaju poreza. "Neću biti osuđen", rekao je uvjereno Berlusconi novinarima ulazeći u sudnicu. Talijanski premijer pojavio se u ožujku na milanskom sudu, prvi put u zadnjih osam godina, na zatvorenom saslušanju na kojem se odlučivalo hoće li mu se suditi za utaju poreza. Tada je izjavio da su to "smiješne i neutemeljene optužbe". Napao je i svoje protivnike u ljevici rekavši da se u "Italiji komunizam nije promijenio i da ondje još ima ljudi koji se kaznenim zakonom koriste kao sredstvom ideološke borbe". Tužiteljstvo tvrdi da je Berlusconijevo medijsko carstvo Mediaset kupilo televizijska prava za američke filmove preko dvije off-shore tvrtke i lažno prijavilo troškove kako bi smanjilo iznos poreza.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙