FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati.

DUBROVNIK - Pozdravnim govorom američkog veleposlanika Jamesa Foleya u utorak je u Dubrovniku počela međunarodna konferencija "Brownov forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe”, veliki skup gospodarstvenika i političara kojem je cilj pružiti mogućnost rasprave o tome što zemlje regije čine i mogu učiniti glede poboljšanja ozračja u svojim gospodarstvima te otvoriti vrata za prekograničnu i transatlantsku trgovinu i ulaganja. Odmah poslije Foleya sudionike konferencije uvodno će pozdraviti predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, nakon čega će početi radni dio sjednicom na temu "Međunarodna trgovina kao pokretač gospodarskog rasta". O jugoistočnoj Europi kao području mogućnosti za trgovinu i ulaganja govorit će se u nastavku konferencije dok će tema treće sjednice biti "Regionalno tržište: prekogranična sinergija, uspješne priče i neiskorištene prilike". Konferenciju "Brownov forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe” nakon dva dana rada službeno bi trebali zatvoriti potpredsjednik vlade i ministar vanjskiih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i američki veleposlanik Foley.

WASHINGTON - Američka vojska je povukla borbene zrakoplove iz međunarodne kampanje u Libiji, objavio je Penatgon nakon što je Washington ovog vikenda pristao produžiti svoje napade tijekom 48 sati. Početno su SAD predviđale povući svoje borbene zrakoplove i rakete Tomahawk iz operacija nakon vikenda, jer su njihovi saveznici iz NATO-a preuzeli vođenje operacija u četvrtak, ali u nedjelju je Washington prihvatio traženje NATO-a da vodi udare u Libiji do ponedjeljka zbog "lošeg vremena". Američka vojska od sada će osiguravati samo zrakoplove za ospkrbu u letu i za misije nadzora.

ABIDJAN - Pucnjava odjekuje u utorak ujutro u Abidjanu, gdje se snage međunarodno priznatog predsjednika Alassanea Ouattare sukobljavaju sa snagama dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagbe, nakon UN-ovih i francuskih napada, javlja AFP. Pucnjava iz teškog naoružanja se čuje iz četvrti u kojoj se nalazi predsjednička palača. Konačni napad Ouattarinih snaga na uporišta snaga vjernih Gbagbi, najavljen u ponedjeljak navečer, odvijao se tijekom noći. Četiri mjeseca nakon početka postizborne krize koja je prerasla u građanski rat, Ujedinjeni narodi i Francuska, bivša kolonijalna sila, gađali su položaje koje posljednjih dana nisu uspjeli zauzeli Gbagbovi borci. Misija UN-a na Obali Bjelokosti (UNOCI) i francuska snaga Licorne pucali su na vojne kampove i vojne položaje u predsjedničkoj palači i rezidenciji. Udari su uslijedili nakon hitnog traženja glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona upućenog francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, prema riječima dužnosnika Ujedinjenih naroda.

PORT-AU-PRINCE - Haićanski pjevač Michel Martelly pobjednik je predsjedničkih izbora na Haitiju sa 67,5 posto dobivenih glasova u drugom krugu, objavilo je državno izborno povjerenstvo. Njegova protukandidatkinja Mirlande Manigat osvojila je 31,7 posto glasova, po privremenim rezultatima izbornog povjerenstva. Službeni rezultati trebali bi biti objavljeni 16. travnja nakon isteka roka za žalbe. Martelly (50), koji je u kampanju krenuo kao potpuni autsajder, nema nikakva prethodna iskustva u politici. U kampanji je odlučno obećao da će prekinuti s višedesteljetnom lošom vladavinom i korupcijom u zemlji i Haićanima, koji se i dalje teško nose s posljedicama razorna potresa, donijeti bolji život.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙