FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 10. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski birači u nedjelju ujutro počeli su izlaziti na referendum o zakonu koji regulira pravila povremenog zapošljavanja studenata, umirovljenika i nezaposlenih osoba. Takozvani "zakon o malom zapošljavanju" već je prihvaćen u parlamentu, ali su još prošle godine protiv njegova donošenja prosvjedovali studenti kojima bi zarada ubuduće bila ograničena na 6000 eura na godinu. Na odbacivanje zakona na tzv. zakonodavnom referendumu birače su pozvali i sindikati i oporba. Slovenske sindikalne središnjice tvrde da je vlada izdala socijaldemokratska načela te da pristaje na neoliberalne reforme koje ne rješavaju osnovni problem Slovenije, a to je kako tvrde 114.000 nezaposlenih, te 40.000 ljudi koji žive ispod granice siromaštva. Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je je u četvrtak kako vjeruje da Slovenci u nedjelju neće glasovati o sudbini njegove vlade nego o "vlastitoj budućnosti". Pahor je ustvrdio da je odlučan u provođenju strukturnih reformi, pa i reformi tržišta rada, ma koliko te mjere bile nepopularne. On poručuje kako samo promjene i jačanje gospodarske konkurentnosti Sloveniji mogu osigurati bolju budućnost. Više od 3000 birališta na kojima će gotovo 1,6 milijuna birača na referendumu odlučivati o prvom zakonu iz paketa "strukturnih reformi" slovenske vlade bit će otvorena do 19 sati. Prvi neslužbeni rezultati bit će poznati u nedjelju već u večernjima satima.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je u nedjelju da je Izrael spreman prihvatiti obostrani prekid vatre s Hamasom, nakon nekoliko dana smrtonosnog nasilja u Gazi. "Ako prestanu pucati na naše zajednice, i mi ćemo prestati pucati. Ako prestanu pucati uopće, bit će mirno, bit će dobro", rekao je Barak za Izraelski radio. Broj mrtvih otkako je Izrael odmazdom uzvratio na Hamasov raketni napad na školski autobus u četvrtak popeo se do danas na 19 mrtvih palestinskih militanata i civila. Hamas je sa svoje strane ispalio više 120 reketa i granata na Izrael. Odgovarajući na pitanje razmatra li Izrael kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze kako bi okončao Hamasovu vladavinu na tom području, Barak je rekao da su sve opcije na stolu. "Ako to bude nužno, učinit ćemo to. Ako ne bude, nećemo. Suzdržanost je nekada isto oblik snage", rekao je.

CARTAGENA - Kolumbijski i venezuelanski predsjednici Juan Manuel Santos i Hugo Chavez potpisali su u subotu navečer u kolumbijskoj Cartageni 16 sporazuma o suradnji, okončavši time nekoliko godina napetosti u odnosima dviju zemalja. "Postigli smo važne rezultate", izjavio je Juan Manuel Santos novinarima u Cartageni, ističući da su dvojica šefova država zaključili šesnaest sporazuma o suradnji.

Chavez, koji je bivšim kolumbijskim predsjednikom Alvarom Uribeom u prošlosti imao napete odnose, sa svoje je strane pozdravio "novi duh koji vlada i vladat će uvijek" među dvjema zemljama. Potpisani sporazumi su o infrastrukturi, trgovini, prekograničnoj suradnji, turizmu i borbi protiv droge "kako bi se što učinkovitije borilo protiv" krijumčarenja između Kolumbije, prvog svjetskog proizvođača kokaina, i Venezuele, važne točke prijelaza droge s odredištem u SAD-u i Europi. Kolumbija i Venezuela ponovno su 10. kolovoza 2010. uspostavile diplomatske odnose nakon više od godina krize, potaknute optužbama bivšeg predsjednika Uribea da službeni Caracas podržava kolumbijske ljevičarske gerilce.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙