FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frattini: "oštar prosvjed" Parizu zbog izbjeglica

Autor: vrad
VENTIMIGLIA, 17. travnja 2011. (Hina/AFP) - Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini uložio je u nedjelju "oštar prosvjed" službenom Parizu zbog otkazivanja vlakova koji iz pograničnog talijanskog grada Ventimiglie polaze za Francusku, objavljeno je u službenom priopćenju.

Rim je dao "upute talijanskom veleposlaniku u Parizu da oštro prosvjeduje u ime talijanske vlade".

Italija zahtijeva objašnjenja "mjera koje se čine protuzakonite i otvoreno se kose s europskim načelima", dodao je ministar.

Dvjestotinjak aktivista za ljudska prava iz Italije i Francuske, ali i tuniski izbjeglice koji traže slobodu kretanja unutar Europske unije, blokirali su u nedjelju željezničku prugu na kolodvoru u Ventimiglii, na francuskoj granici, gdje je obustavljen promet vlakova prema Francuskoj.

"Ostat ćemo ovdje sve dok nam ne daju ležaje kako bismo večeras mogli prespavati u Ventimiglii, jer želimo sjesti na vlak koji sutra ujutro polazi u Francusku", rekla je talijanska aktivistkinja preko razglasa.

Aktivisti za ljudska prava, među kojima je veći broj Talijana, ali i Francuza, planirali su "vlakom dostojanstva" u nedjelju iza 13.00 sati poći iz Ventimiglie u Nicu, u pratnji tuniskih kandidata za imigraciju. No oko podneva svi su vlakovi otkazani po odluci lokalnih vlasti, rekao je francuski kontrolor.

U subotu je dvadesetak izbjeglica koji su od početka godine stigli na talijansku obalu, s dozvolama za privremeni boravak koje su im izdale talijanske vlasti, prošlo kontrole na francuskim željezničkim kolodvorima na Azurnoj obali, po pisanju talijanskih glasila.

Pošto se od siječnja na otočić Lampedusu iskrcalo više od 20.000 Tunišana, talijanska vlada je početkom travnja odlučila izdati migrantima dozvole kako bi se mogli pridružiti "obitelji i prijateljima" u Francuskoj ili drugdje u Europi.

Francuska je osudila tu inicijativu i istaknula da će propustiti samo one izbjeglice koji uz dozvolu boravka imaju putovnicu i dovoljna financijska sredstva.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙