FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi: Tunis spreman pregovarati o readmisiji

Autor: mtro
TUNIS, 4. travnja 2011. (Hina/APA) - Prijelazna tuniska vlada spremna je pregovarati s Italijom o tome da primi natrag imigrante koji su proteklih tjedana prebjegli na otok Lampedusu u južnoj Italiji, izjavio je talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak.

"Vlada u Tunisu im volju za pronalaženje rješenja. I pitanje readmisiji migranata se provjerava. Italija će dati svoj doprinos, prvenstveno financijski", rekao je Berlusconi nakon sastanka sa svojim tuniskim kolegom Bežijem Kaidom Esebsijem. Berlusconi je stigao u Tunis u višesatni posjet radi razgovora o sprečavanju ilegalne imigracije iz Tunisa u Italiju.

Stručno povjerenstvo talijanskog ministarstva unutarnjih poslova surađuje s tuniskom vladom na sporazumu koji bi regulirao pitanje migranata, a u utorak bi ga, kako se očekuje, trebao potpisati talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni, rekao je Berlusconi dodavši kako je proteklih dana na Lampedusu ponovno stiglo više stotina miganata.

Bijeg mladih Tunišana iz njihove zemlje u potrazi za boljim uvjetima života shvatljiv je, ali tako masovni egzodus stanovništva stvara probleme, ponajprije na Lampedusi, istaknuo je Berlusconi. Talijanska vlada spremna je Tunisu pomoći sa 150 milijuna eura kako bi se lakše reguliralo pitanje ponovnog prihvata imigranata, kazao je Berluconi.

Berlusconi je također najavio da će se uskoro sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem kako bi riješili najnovije nesuglasice u vezi s izbjegličkim valom iz Afrike. U razgovorima će sudjelovati i ministri vanjskih, unutarnjih poslova i gospodarstva dviju država, rekao je talijanski premijer ne navodeći točan datum tog sastanka.

Austrijska agencija APA prenosi kako je Italija nedavno zaprijetila da će izbjeglicama koji žele nastaviti put u Francusku ili Njemačku izdati adekvatne dokumente.

Između Tunisa i Italije je posljednjih dana porasla napetost zbog masovnih odlazaka tuniskih imigranata prema talijanskom otoku Lampedusi. Tijekom ožujka je 78 brodova stiglo iz Tunisa na Lampedusu, a krijumčari uzimaju po 1.000 eura po osobi za prebacivanje u u nesigurnim ribarskim brodovima. Berusconi je i došao u ponedjeljak u Tunis kako bi kod tamošnjih vlasti isposlovao da zaustave masovni egzodus imigranata u smjeru Europe. Rim predbacuje vlastima u Tunisu da ništa ne poduzimaju protiv isplovljavanja izbjegličkih brodova iz Tunisa i da se ne pridržavaju sporazuma o readmisiji imigranata. Tuniska strana tvrdi da tijekom posjeta dvoje talijanskih ministara Tunisu potkraj ožujka nije potpisan ugovor o readmisiji.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙