FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tuniski imigranti ponovo stižu na Lampedusu

Autor: mtro
RIM, 3. travnja 2011. (Hina/AFP) - U nedjelju ujutro ponovo su počele pristizati izbjeglice iz Tunisa na talijanski otok Lampedusu, nakon četverodneve pauze, a nastavljena je i njihova evakucija prema drugim talijanskim gradovima, objavile su mjesne vlasti.

Prvi imigrantski brod je stigao u Lampedusu prije zore sa 133 osobe, među kojima tri žene, a drugi oko 6 sati s još 113 imigranata. Treći brod s oko 100 ljudi je spašen tijekom jutra nekoliko kilometara ispred obala tog malog otoka nakon uzbune na brodu u koji je počela prodirati voda. Još tri broda su se kretala prema otoku.

Evakuacije izbjeglica s otoka nastavljene su u nedjelju, a vojni brod San Marco je iza ponoći krenuo s otoka s oko 50 imigranata. U srijedu je predsjednik vlade Silvio Berlusconi tijekom posjeta otoku najavio evakuacije, koje je loše vrijeme prekinulo u četvrtak. Tri trajekta, s po više do 4.000 mjesta nalaze se u luci otoka pa bi evakuacije mogle završiti tijekom dana, navode mjesne vlasti.

Talijanska vlada je tražila od Tunisa da zaustavi odlaske imigranata sa svog teritorija i da preuzme one koji su već stigli u Italiju. U subotu navečer je Italija potvrdila da između Rima i Tunisa postoji ugovor o readmisiji tuniskih imigranata koji se nalaze u Italiji, unatoč ranijem demantiju tuniskog ministarstva vanjskih poslova.

Silvio Berlusconi će u ponedjeljak otići u Tunis i pokušati pronaći rješenje tog problema s tamošnjim vlastima.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙