FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio zbog dužničkih problema u eurozoni

Autor: neba
ZAGREB, 17. travnja 2011. (Hina) - Na valutnim je tržištima prošloga tjedna euro oslabio prema dolaru zbog zabrinutosti ulagača u vezi dužničke krize u eurozoni, no zbog procjena da će Europska središnja banka nastaviti povećavati kamate, i dalje se kreće nedaleko najviših razina u 15 mjeseci.

Tečaj europske prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,35 posto, na 1,4430 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je 2,29 posto, na 119,95 jena.

I dolar je oslabio prema jenu. Njegov tečaj pao je 1,95 posto, na 83,10 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,44 posto, na 74,77 bodova. U jednom trenutku zaronio je na samo 74,61 bod, najnižu razinu od prosinca 2009. godine.

Početkom tjedna tečaj eura dosegnuo je 1,4521 dolar, novu najvišu razinu u 15 mjeseci, što je bila posljedica povećanja kamata u eurozoni tjedan dana prije.

Međutim, polovicom tjedna u prvi plan na valutnim tržištima ponovno je izbila dužnička kriza u eurozoni, pa se euro našao pod pritiskom.

Grčkoj su snažno porasli troškovi zaduživanja nakon što je Njemačka ustvrdila da će vlada u Ateni možda morati restrukturirati dug, što bi, kako tvrdi član izvršnog odbora Europske središnje banke Lorenzo Bini Smaghi, bila "katastrofa".

Juergen Stark, također dužnosnik ECB-a, upozorio je pak irske banke da se neće moći u nedogled oslanjati na ECB po pitanju financiranja.

"Tržište je sklono reagirati na takve istupe kad je euro na prenapregnutim razinama, što dovodi do konsolidacije, no srednjoročni se trendovi vjerojatno neće mijenjati", ocjenjuje valutni strateg Unicredita Stephan Maier.

Pritisak na euro dodatno je ojačao u petak, nakon što je Moody's snizio rejting Irskoj za dvije razine, na Baa3, uz negativnu prognozu i pojašnjenje da očekuje pogoršanje financijske snage vlade i slabije gospodarske prognoze.

Analitičari vjeruju da će pad eura biti ograničen jer jedinstvena valuta još uvijek dobiva podršku od procjena da će kamate u eurozoni ponovno biti povećane. Očekuje se da će ECB ponovno podići kamate u drugoj polovini godine.

Američka središnja banka istodobno ne odustaje od popustljive monetarne politike, pa bi se kamate u SAD-u još neko vrijeme mogle zadržati na rekordno niskoj razini.

"U kratkom roku razlike u kamatnim stopama i dalje će biti ključni pokretač kretanja eura i dolara, unatoč snižavanjima rejtinga koja su već uračunata u cijene. Rubne zemlje eurozone predstavljaju ključni izvor rizika, no osim ako ne presahnu spekulacije o dokapitalizaciji španjolskih banaka i restrukturiranju grčkog duga, razlike u kamatama nastavit će pružati podršku euru", ocjenjuje valutni strateg RBS Global Bankinga Paul Robson.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙