FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: slabi poslovni rezultati, dobri makroekonomski podaci

Autor: neba
NEW YORK, 16. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Unatoč slabim kvartalnim poslovnim rezultatima Googlea i Bank of America, na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski podaci.

Dow Jones indeks ojačao je 56 bodova, ili 0,46 posto, na 12.341 bod, dok je S&P 500 porastao 0,39 posto, na 1.319 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 2.764 boda.

U prvom tromjesečju Google je ostvario samo nešto manju dobit nego što se procjenjivalo, no ulagače je razočarao neočekivano snažan rast troškova poslovanja tog tehnološkog lidera. Cijena dionice Googlea potonula je više od 8 posto.

Bank of America izvijestila je, pak, o 37-postotnom padu dobiti u proteklom kvartalu i imenovanju novog financijskog direktora. Veći pad zarade nego što se očekivalo izazvao je pad cijene dionice najveće američke banke za 2,4 posto.

S druge strane, ulagače su ohrabrili dobri makroekonomski podaci. Prema podacima američke središnje banke Feda, prošloga je mjeseca industrijska proizvodnja u SAD-u porasla deveti mjesec zaredom, a blago je poraslo i raspoloženje potrošača.

Najviše je, pak, ulagače oraspoložio podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle samo 0,1 posto, manje od očekivanja, što pokazuje da inflacijski pritisci ne jačaju.

Nakon nedavnih podataka o većem nego što se očekivalo rastu proizvođačkih cijena, na tržištu je zavladala bojazan da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo natjerati Fed na zaoštravanje monetarne politike, što obično negativno utječe na tržište kapitala.

„Premda poslovni rezultati kompanija nisu baš ono čemu su se ulagači nadali, gospodarski su podaci danas bili prilično dobri i daju temelje za oprezni optimizam“, kaže Paul Zemsky, direktor u banci ING.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks oslabio je 0,3 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali 0,6 posto. To je drugi tjedan zaredom kako cijene dionica na Wall Streetu klize.

To je ponajviše posljedica slabog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Premda je nekoliko vodećih američkih kompanija u prvom tromjesečju ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, većina je razočarala slabim prihodima i opreznim poslovnim procjenama.

„Nastavi li se niz obeshrabrujućih poslovnih izvješća, postat ću pesimističan. No, trenutno bi tržište moglo krenuti u bilo kojem smjeru, a čini mi se da želi krenuti uzlazno“, kaže Randall Warren, direktor u tvrtki Warren Financial Service.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 7 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 8,47 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,54 posto, na 5.996 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 7.178 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 3.974 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙