FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

DEN HAAG/ZAGREB - Sudsko vijeće Haaškog suda (ICTY) zaključilo je u petak da su neki pripadnici hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, u ljeto 1995. sudjelovali u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje srpskog stanovništva s teritorija krajine, rekao je predsjednik Vijeća sudac Alphonse Orie čitajući zaključke Vijeća na izricanju presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Kao sudionike istog udruženog zločinačkog pothvata, sudsko vijeće je generala Gotovinu nepravomoćno osudilo na 24, generala Markača na 18 godina zatvora, dok je general Čermak oslobođen i zaključeno je da on nije bio član udruženog zločinačkom pothvata. Kao jedan od glavnih dokaza za postojanje tzv UZP-a, Vijeće je uzelo "raspravu vođenu na brijunskom sastanku predsjednika Tuđmana s vojnim zapovjednicima 31. srpnja 1995., nekoliko dana uoči operacije Oluja", rekao je Orie, dodajući kako je Vijeće zaključilo da su osobe na sastanku razmatrale "važnost odlaska krajinskih Srba kao važnog ishoda i sastavnog dijela predstojećeg napada". Vijeće je pozorno proučilo izjave visokih hrvatskih dužnosnika na tom i drugim sastancima i u javnosti, te ih razmatralo u kontekstu svojih nalaza o deportaciji, protupravnim napadima na civile i civilne objekte, te uvođenju diskriminatornih mjera, što su sve kaznena djele počinjena nad krajinskim Srbima, kazao je. Vijeće je, po Orieu, zaključilo da je "Franjo Tuđman, prije, tijekom i po isteku predmetnog razdoblja bio ključni sudionik u UZP-u". "Tuđman je namjeravao naseliti krajinu Hrvatima, pa se pobrinuo da se takve njegove ideje pretoče u službenu politiku i akciju, putem utjecajnog položaja predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Pored toga Vijeće je zaključilo da su među drugim sudionicima UZP-a bili ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera HV-a Zvonimir Červenko, te drugi najviši dužnosnici koji su sudjelovali na predsjedničkim sastancima i bili Tuđmanovi bliski suradnici", rekao je Orie.

DEN HAAG - Odvjetnici generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su u petak nepravomoćno osuđeni na visoke zatvorske kazne najavili su da će uložiti žalbe te izrazili razočaranje zbog takve presude, ističući da se sudsko vijeće nije držalo zakona i činjenica. "Naravno da ćemo se žaliti. Ova je odluka izravno suprotna zakonima i činjenicima koje su predočene u ovom predmetu. Sud je ignorirao sve što je obrana generala Gotovine iznijela, a iznijeli smo vrlo jake dokaze da je general Gotovina djelovao u skladu sa zakonima vojnom taktikom", rekao je jedan od Gotovininih odvjetnika Gregory Kehoe. Haaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu. Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić rekao da mu je "žao što je imao povjerenja u suca Alphonsa Oriea, koji je predsjedavao prvostupanjskim vijećem", dodajući da je povoljna okolnost to što su njegove "dosadašnje presude, barem djelomično svaki put bile obarane u žalbenom postupku". Odvjetnik generala Mladena Markača također je izrazio razočaranje. "Razočaran sam što Vijeće nije prihvatilo stavove obrane i nije prihvatilo našu ocjenu činjeničnog stanja. Presuda je vrlo, vrlo oštra, čini mi se još oštrija ako je usporedimo s nekim drugim slučajevima, pri čemu mislim na predmet Kosovo", rekao je odvjetnik Goran Mikuličić najavivši žalbu nakon što prouči presudu.Po njegovim procjenama žalbeni postupak mogao bi trajati dvije godine. Odvjetnik generala Čermaka Steven Kay izrazio je "olakšanje" zbog oslobađajuće presude njegovu branjeniku te uputio izraze "poštovanja Gotovini i Markaču". "General Gotovina je ponosno napustio sudnicu, rukovao sam s njim i rekao mi je 'ne brini'", rekao je Kay.

DEN HAAG - Trojica hrvatskih generala Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak mirno su saslušali sažetak prvostupanjske presude koju je u petak u sudnici ICTY-ja čitao predsjedatelj sudskog vijeća Alphons Orie, a ni nakon izricanja presude nisu pokazivali nikakve vidljive emocije, dok se u galeriji za posjetitetelje prolomio uzvik nevjerice. aaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu. Gotovinu i Markača proglasio je krivim kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivim po osam od devet točaka optužnice - za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za jednu točku optužnice - prisilno premještanje. "Vijeće vas proglašava krivim kao člana udruženog zločinačkog pothvata i osuđuje na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 24 godine zatvora", rečenica je koju je general Gotovina saslušao stojeći ne pokazujući vidljivo emocije ni potresenost. U galeriji za posjetitelje i novinare, koja je staklenim zidom odvojena od sudnice, tada se prolomio uzvik nevjerice i očaja, a isto se ponovilo kada je pročitana kazna od 18 godina zatvora generalu Markaču. Među nazočnima u galeriji bila je supruga generala Mladena Markača, Mirjana te kum i prijatelj generala Gotovine Željko Dilber. Mirjana Markač, vrlo potresena, odbijala je bilo što reći nakon presude. Željko Dilber je rekao kako misli da je Gotovina "šokiran, kao što je svatko normalan danas šokiran".

DEN HAAG - Ured tužitelja Haaškoga suda namjerava najprije proučiti prvostupanjsku presudu trojici hrvatskih generala i onda odlučiti hoće li se žaliti na nju, izjavio je u petak Frederick Swinnen, posebni savjetnik glavnog tužitelja Sergea Brammertza. "To je duga presuda, moramo je proučiti i analizirati i onda vidjeti hoćemo li podnositi žalbu", rekao je Hini Swinnen. Prema pravilima Suda, žalba se može najaviti unutar roka od 30 dana, a još dodatnih 75 dana na raspolaganju je za sastavljanje žalbe. "Naša je pozicija jasna, iznijeli smo je tijekom suđenja i sada imamo 30 dana da razmislimo hoćemo li podnositi žalbu", dodao je Swinnen. Prvostupanjsko vijeće Haaškoga suda u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasilo krivima i osudilo na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

ZAGREB - Presuda Haaškog suda (ICTY) kojom su dva hrvatska generala osuđena za zločine protiv čovječnosti su "snažna pobjeda" za hrvatske ratne žrtve, ustvrdila je u petak u priopćenju organizaciju za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI). Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24 i 18 godina zatvora zbog sudjelovanja u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, s ciljem protjerivanja krajinskih Srba, tijekom i nakon operacije Oluja 1995., dok je general Ivan Čermak oslobođen. "Ta je presuda prvi korak do pravde i istine za mnoge žrtve zločina počinjenih tijekom operacije Oluja u Hrvatskoj 1995. Ona pokazuje da čak i počinitelji zločina prema međunarodnom pravu na visokoj razini ne mogu izbjeći pravdi", rekla je Nicola Duckworth, direktorica programa AI-a za Europu i središnju Aziju, u priopćenju.

MOSTAR/SARAJEVO - Presudu generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku hrvatski su političari u BiH u petak dočekali s ogorčenjem, predstavnici srpskih prognaničkih udruga s odobravanjem, a svi mediji su prenijeli obrazloženje suda kako je operacija Oluja bila dio udruženog zločinačkog poduhvata. "Kao čovjek sam ogorčen. Iako se radi o prvostupanjskoj presudi, teško ju je racionalno prihvatiti", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Prema njegovoj ocjeni, presuda predstavlja samo završnu točku na politički proces koji se vodi protiv Hrvata i Hrvatske. "Presuda otvara crne slutnje da je cilj Hrvatsku na čelu s predsjednikom Tuđmanom izjednačiti sa zločinačkim pothvatom", dodao je Čović. Prema njegovim riječima, Hrvatska ovu presudu mora dobro analizirati i izvući određene pouke. Iz HDZ-a BiH su priopćili da su ovom "nepravomoćnom i nepravednom osudom Hrvati krivi što su osnovali neovisnu Republiku Hrvatsku i što su se obranili u Domovinskom ratu". Iz HDZ-a 1990 ocijenili su neprihvatljivim presudu hrvatskim generalima očekujući da će se u drugostupanjskome postupku dokazati nevinost hrvatskih generala. Predsjednik udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske Petar Džodan izrazio je zadovoljstvo da je presuda za Oluju potvrdila kako se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom te bivšim hrvatskim političkim i vojnim vodstvom.

BEOGRAD - Među prvim reakcijama u srbijanskoj javnosti na presudu Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču te oslobađanju od optužbi generala Ivana Čermaka u petak se izdvajaju ocjene voditelja srbijanskog Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom Dušana Ignjatovića, zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruna Vekarića, kao i izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske. Ignjatović je u izjavi agenciji Beta ocijenio kako je presuda značajna i važna "jer će pridonijeti nekoj vrsti suočavanja s prošlošću u regiji" te utjecati na bolju percepciju Haaškog suda u Srbiji i dovesti do boljeg prihvaćanja svih činjenica koje je taj sud utvrdio u svim drugim predmetima. Hrvatski su generali, kako je rekao, osuđeni za teške zločine i nema razloga za bilo kakva "prepucavanja" u regiji niti da se o toj sudskoj odluci govori kao o velikoj pobjedi. Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vekarić je, u izjavi agenciji Tanjug, ocijenio kako će presuda hrvatskim generalima, kojom je preminuli predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, zasigurno imati određene implikacije na odnose Srbije i Hrvatske, prije svega pred Međunarodnim sudom pravde. To, kako je rekao, s jedne strane daje komforniju poziciju Srbiji, dok, s druge strane, može biti korak bliže pomirenju, što bi, po riječima Vekarića, možda bilo u krajnjoj liniji i najbolje. Dodao je kako se, u pravnom aspektu presude kroz ovaj predmet "pokazala snaga instituta zajednički zločinački poduhvat". Beta također prenosi ocjenu Koalicije udruga izbjeglih, kojom se pozdravlja odluka Haaškog suda da osudi Gotovinu i Markača te prihvati stajalište iz optužnice da se radi o udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine.

ZAGREB - Hrvatska mora ostati predana budućnosti a Francuska se nada se da će se nastaviti s duhom tolerancije i pomirenja, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u petak, nakon donošenja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču na Haaškom sudu. "ICTY je objavio svoju presudu bivšim generalima hrvatske vojske, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Francuska, koja je sudjelovala u stvaranju tog suda, u potpunosti podržava njegov rad", kaže francusko ministarstvo vanjskih poslova u dnevnom komentaru bitnih događaja iz svijeta koje je dostavljeno Hini. "Svjesni smo patnji pretrpljenih tijekom rata i nadamo se da će duh tolerancije i pomirenja i dalje prevladati", dodaje francusko ministarstvo i ističe da je to od velike važnosti za budućnost Hrvatske. Haaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka sud je oslobodio odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

ZAGREB - Vijest o prvostupanjskim presudama od 24 i 18 godina zatvora za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i oslobađanje svih optužaba za generala Ivana Čermaka koje je u petak izreklo sudsko vijeće Haškog suda prenijele su strane agencije i mediji. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a Čermak je oslobođen optužbi, objavila je odmah po izricanju presude Slovenska tiskovna agencija (STA). Suđenje 55-godišnjem Gotovini izazvalo je veliko zanimanje u Hrvatskoj gdje je bivši general junak rata za neovisnost, napisala je francuska agencija AFP u poduljem tekstu u kojem je prenijela pojedinosti presudi te optužnica. France presse je u zasebnu tekstu iz Zagreba objavio da je čitanje presude putem golema ekrana na središnjem trgu pratilo tisuću osoba. Prenio je nezadovoljstvo građana koji presudu drže "političkom odlukom." Vijest o presudi prenio je britanski BBC nabrajajući da je Gotovina osuđen za različite zločine uključivo ubojstva, uništavanje imovine i pljačke. Britanska novinska agencija Reuters prenijela je da je UN-ov sud generala Hrvatske vojske osudio za vođenje kampanje ubojstava i deportacije 200.000 Srba iz enklave te ga osudilo na 24 godine zatvora. Španjolski dnevnik list El Mundo u online izdanju prenio je vijest o izrečenim presudama i podsjetio da je general Gotovina bio krajem 2005. uhićen na španjolskom otoku Tenerife.

PARIZ - Belgijski ministar pravosuđa Stefaan de Clerck pozvao je u petak Vatikan da oštro kazni osramoćenog katoličkog biskupa koji tvrdi da nije pedofil iako je priznao da je seksualno zlostavljao svoja dva vlastita nećaka. De Clerck je to izjavio u vrijeme medijske uzbune nakon što se bivši biskup belgijskoga grada Bruggea, Roger Vangheluwe, branio na televiziji izjavom da je zlostavljanje koje je počinio bilo samo "površno". Vangheluwe, koji je dao ostavku i povukao se na tajnu lokaciju prije godinu dana nakon priznanja da je spolno zlostavljao svog nećaka, priznao je u intervjuu u četvrtak navečer da je zlostavljao i drugog nećaka. Biskup je otišao iz Belgije prošlog tjedna kako bi, prema naputku Vatikana, potražio "duhovno i psihološko liječenje" izvan zemlje. Belgijski mediji javljaju da se nalazi u jednom francuskom manastiru. Vatikan je priopćio da će konačnu odluku o njegovu kažnjavanju donijeti papa Benedikt XVI."Očekujemo od Crkve da ga kazni", rekao je de Clerck za RTL radio. "Rekli su mu onda napusti zemlju kako bi ga ušutkali. Davanje komentara kako bi se pokušalo umanjiti ono što se dogodilo jest neprihvatljivo", istaknuo je. Vatikan je u utorak priopćio da još nije donio odluku hoće li lišiti svećeničkog zvanja belgijskog biskupa koji je dao ostavku nakon priznanja da je spolno zlostavljao svog nećaka. Psihološku obradu bivšeg biskupa naredio je sam Vatikan "kako bi dobio još elemenata za dijagnozu i prognozu" potrebnu za donošenje konačne odluku u njegovu slučaju. Pritom će se uzeti u obzir "patnje žrtava i potrebu za pravdom", navodi se u priopćenju.

SKOPLJE - Predsjednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanoski raspisao je u petak prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. lipnja. Odluka Veljanoskog donijeta je dan nakon odluke makedonskih zastupnika o raspuštanju parlamenta. Makedonija je zapala u političku krizu u siječnju, kada je glavna oporbena stranka Socijaldemokratska unija (SDSM) odlučila bojkotirati rad parlamenta. SDSM je donio takvu odluku u znak prosvjeda protiv blokade bankovnih računa televizijske mreže A1 i triju novina sklonih oporbi, čijeg se vlasnika, magnata Veliju Ramkovskog sumnjiči za utaju poreza. Premijer Nikola Grueski, koji se nalazi na čelu koalicijske vlade predvođene strankom VMRO-DPMNE, predložio je ranije da se izbori održe 5. lipnja što su zastupnici u parlamentu prihvatili

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙