FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 2. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21.00:

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odredio je u subotu premijeru Vladimiru Putinu 1. srpanj kao rok za početak smjenjivanja ministara iz uprava državnih tvrtki, uljučujući i moćnoga Putinova zamjenika Igora Sečina. Medvedevljev poziv Sečinu i ostalim Putinovim saveznicima da se odreknu mjesta u upravnim odborima državnih tvrtki pokrenuo je nagađanja o tomu da predsjednik izaziva svojeg mentora na odmjeraanje snaga prije predsjedničkih izbora koji će se održati u ožujku 2012.

DUBLIN

Mladi policajac, katoličke vjeroispovijesti, poginuo je u subotu u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil u Omaghu u Sjevernoj Irskoj, rekao je lokalni političar koji je zbog sigurnosti želio ostati anoniman. "U eksploziji bombe podmetnute pod automobil smrtno je stradao policajac. To se dogodilo pred njegovom kućom", rekao je dužnosnik, dodavši kako je policajac bio katoličke vjeroispovijesti, a obuku za policajca završio je prije tri tjedna. Informaciju je za britansku televiziju Sky News potvrdio je i lokalni britanski zastupnik Jeffrey Donaldson.

BAKU

Azerbajdžanska policija uhitila je desetke oporbenih aktivista koji su u subotu pokušali održati prosvjed u središtu Bakua. Interventna policija uhitila je prosvjednike i ugurala ih u autobuse kod Trga fontana u Bakuu, na kojem je oporba željela održati demonstracije, ali nije dobila odobrenje vlasti. Jedan od oporbenih vođa rekao je da se okupilo 1000 ljudi, a uhićeno njih više od 200.

MUSCAT

Snage sigurnosti privele su u petak između 50 i 60 prosvjednika nakon sukoba u omanskom industrijskom gradu Soharu, rekli su u subotu očevici. Nasilje je uslijedilo tri dana nakon akcije "čišćenja" područja oko Sohara, gdje se utaborilo oko stotinu prosvjednika. "Uhićeno je između 50 i 60 prosvjednika koji su na snage sigurnosti bacali kamenje. Među njima je bilo i sedamnaestogodišnjaka", rekao je jedan od sudionika prosvjeda. Omanski glavni tužitelj rekao je kako su demonstranti bacali kamenje i prijetili noževima, a pripadnici snaga sigurnosti odgovorili su suzavcem i gumenim mecima. Očevici su kazali kako su demonstranti na kraju rastjerani vodenim topovima. Agencije prenose da je u subotu u Soharu vladao mir. "U Soharu je sada mirno, a vojska obavlja redovite inspekcije", rekao je za Reuters jedan aktivist.

SANTIAGO

Potres magnitude 5.9 po Richteru pogodio je u subotu Čile, a ured za izvanredna stanja izvijestio je da nema dojava o šteti, te da nije objavljeno upozorenje na tsunami. Američki geološki centar prenosi da je epicentar potresa bio 135 kilometara sjeveroistočno od Iquiquea na dubini od 83.3 kilometra. Treći po veličini rudnik bakra na svijetu Collahausi, kojim upravljaju tvrtke Anglo American i Xstrata, objavio je da su radnici osjetili potres koji, međutim, nije utjecao na normalno odvijanje posla. Čileansko gospodarstvo još se oporavlja od potresa magnitude 8.8 koji je prije nešto više od godine dana usmrtio 500 ljudi i teško oštetio kuće, infrastrukturu i tvornice u središnjem i južnom dijelu zemlje.

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. najavio je u subotu novo održavanje međuvjerskog Dana molitve za mir i u svijetu u listopadu u Assisiju, na 25. obljetnicu prvog susreta te vrste. "Papa Benedikt XVI. najavio je još početkom godine da želi svečano obilježiti 25. godišnjicu povijesnog susreta koji je održan u Assisiju 27. listopada 1986. po želji Ivana Pavla II.", stoji u priopćenju Vatikana. "Sveti Otac namjerava za 27. listopada sazvati Dan promišljanja, dijaloga i molitve za mira i pravdu u svijetu, otići na hodočašće u grad svetog Franje i pozvati na jedinstvo na tom putu kršćansku braću raznih vjeroispovjesti, predstavnike svih svjetskih religija i sve ljude dobre volje", po istom izvoru. Prvi Dan molitve za mir u svijetu sazvao je Ivan Pavao II. 1986. godine i u Assisi tom prigodom pozvao čelnike 43 religija u svijetu.

MOSTAR

Monsinjor Tomo Vukšić u subotu je u mostarskoj katedrali zaređen za biskupa i prvog vojnog ordinarija u BiH. Za novoga biskupa Vukšića su zaredili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i biskup banjolučki Franjo Komarica. Biskup Tomo Vukšić za svoje biskupsko geslo izabrao je Isusove riječi "Mir vam svoj dajem". Ovo geslo navješćuje pastoralni plan biskupa Vukšića koji se, u svojoj ulozi vojnog ordinarija Bosne i Hercegovine, želi predstaviti kao podupiratelj mira i sloge među narodima koji žive u ovom dijelu Europe. Sjedište vojnog ordinarija bit će u Sarajevu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙