FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni pritišće europske ulagače u dionice

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su bilježili manje oscilacije u negativnom i pozitivnom području, poglavito zahvaljujući zabrinutostima u vezi dužničke krize u eurozoni nakon vijesti da je Moody's snizio rejting Irskoj.

Indeks londonske burze FTSE tako je bio u plusu 0,17 posto, na 5.973 boda, a frankfurtski DAX je iznosio 7.174 boda, ojačavši 0,4 posto. Pariški CAC bio je pak na gubitku, u visini 0,32 posto, spustivši se na 3.957 bodova.

Najvećim pritiscima u takvim su okolnostima bile izložene dionice banaka, predvođene irskim bankama Bankinter i Bank of Ireland. Dionice su im oslabjele 1,8 i 0,7 posto.

Na strani gubitnika bili se i rudarske kompanije, zbog zabrinutosti u vezi daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u Kini koje bi po ocjeni tržišta moglo pogoditi potražnju za sirovinama.

"Činjenica da je Moody's snizio kreditni rejting Irske zasigurno ne pomaže raspoloženju na tržištu. Samo iznova potvrđuje da teškoće s kojima se eurozona suočava nisu prošle i da mogu izbiti u prvi plan u svakom trenutku", kazao je Philippe Gijsels, čelnik istraživanja BNP Paribas Fortis Global Marketsa.

"Prodaje u svibnju i potom povlačenje s tržišta možda i nisu tako loša ideja. U idućih nekoliko mjeseci najvjerojatnije ćemo svjedočiti slabljenju tržišta i većoj nervozi", dodao je.

Moody's je srezao kreditni rejting Irske za dva stupnja i zadržao negativnu prognozu, samo dan nakon što je agencija Fitch podigla prognozu za posrnulu otočnu zemlju. U središtu pozornosti je i Grčka gdje bi vlada trebala predstaviti novi plan štednje kako bi uvjerila ulagače da može izbjeći restrukturiranje duga.

"Sniženja rejtinga s vremena na vrijeme mogu uznemiriti tržišta. Zemlje kao što su Grčka, Irska i Portugal u posebnoj su situaciji a ključno je u ovome trenutku što dokazuju tržištima da imaju volju za uspješnu provedbu konsolidacije", smatra Klaus Wiener, glavni ekonomist u Generali Investmentsu.

Analitičari kažu da je sezona objave izvješća započela dobro, no da nije sjajna. Alcoa je razočarala tržišta, dok je Google ugodno iznenadio prihodima, ali je razočarao u vezi jačanja dobiti u uvjetima rastućih troškova. JPMorgan nije razočarao rezultatima, no dionice mu svejedno slabe od trenutka objave rezultata.

"U uvjetima slabljenja tržišta svi redom trebaju budno pratiti situaciju i osluškivati. Kada dionice ne jačaju temeljem dobrih vijesti, to znači da je dobra vijest već uračunata i da se tržište umorilo", kazao je Gijsels.

Bilo je i rijetkih dobitnika, među kojima se isticao kemijski sektor, predvođen svjetskim agrokemijskim divom Syngentom, čije su dionice poskočile 1,7 posto. Od pojedinačnih dobitnika izdvaja se i Nestle čije su dionice ojačale 0,9 posto nakon objave rezultata poslovanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,65 posto, završivši ovotjedno trgovanje na 9.591 bodu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙