FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni drži na oprezu ulagače u europske dionice

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 25. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su bili pod pritiskom nepopustljivih zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni, pri čemu je posebna pozornost posvećena Portugalu.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse bio na neznatnom dobitku, od 0,06 posto, popevši se 5.884 boda, dok je na manjem gubitku, od 0,08 posto, bio frankfurtski DAX, kliznuvši na 6.928 bodova, te pariški CAC, koji se spustio za 0,12 posto na 3.963 boda.

Dužnička kriza u eurozoni i problemi s Portugalom nakon ostavke tamošnjeg premijera bili su ponovno u fokusu ulagača, posebice nakon što je agencija za rejtinge Standard & Poor's snizila kreditni rejting Portugalu, a isto je učinila i agencija Fitch.

U takvom su ozračju gubitnici zabilježeni u financijskom sektoru, predvođeni Banco de Valencia čije su dionice oslabjele jedan posto. Pridružila joj se Banco Popular, s padom cijena dionica od 0,6 posto.

Veće gubitke priječili su pak dobitnici u tehnološkom sektoru, kojima su podršku pružili dobri poslovni rezultati poslovanja i prognoze američkog softverskog diva Oraclea.

Pripadnici toga sektora u prosjeku su zabilježili rast cijena dionica od 0,8 posto, na čelu s njemačkim softverskim divom SAP-om čije su dionice ojačale za 2,7 posto.

Stručanjaci su ipak optimistični glede dionica, koje po njihovoj ocjeni imaju potencijala za daljnje jačanje u dugoročnoj perspektivi, s obzirom da temeljni gospodarski pokazatelji bilježe poboljšanja a dionice predstavljaju bolju alternativu za ulagače.

"Europske dionice kao kategorija imovine relativno su atraktivne budući da kombiniraju razumnu cijjenu, visoke dividendne prinose i zdrave bilance", kazao je Hans van de Weg, fond menadžer u ING Investment Managementu.

"Snažna likvidnost na financijskim tržištima općenito, u kombinaciji s nedostatkom alternativne atraktivne kategorije imovine, također je pozitivan čimbenik koji podupire rast europskih dionica", dodao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,07 posto, na 9.536 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙