FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni najveća briga europskih ulagača u dionice

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, no veće dobitke priječili su gubitnici u energetskom i bankovnom sektoru u ozračju novih zabrinutosti vezanih uz dužničku krizu u eurozoni.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse ojačao 0,59 posto, na 6.042 boda, frankfurtski DAX za 0,68 posto, na 7.224 boda, dok je na manjem dobitku, od 0,16 posto, bio pariški CAC, popevši se na 4.048 bodova.

Među najvećim gubitnicima bio je sektor energetske distribucije, predvođen njemačkim EDF-om, s padom cijene dionica od 3,9 posto. Dionice su mu se našle pod pritiskom Citigroupovog snižavanja ciljane cijene.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni bankovne dionice, koje su u prosjeku na vrijednosti izgubile 0,2 posto. Najveća gubitnica bila je dionica irske banke Allired Irish Bank, potonuvši za 15,7 posto, poglavito zahvaljujući pogoršanom raspoloženju nakon što je u utorak agencija Standard and Poor's snizila rejtinge irskim bankama.

"Portugal i opasnost od paketa za spas od bankrota i dalje zadaju najveće brige ulagačima. Iako prevladava ocjena da time Europa neće biti gurnuta preko ruba, nesposobnost političara regije da riješe te velike probleme nastavlja proizvoditi pritisak", kazao je analitičar Hargreaves Lansdowna Keith Bowman.

"Očekivano povećanje kamatnih stopa u ECB-u također stvara zbrku, pri čemu su pojedini analitičari mišljenja da je taj potez zapravo osmišljen da bi se političare potaknulo na akciju",dodao je.

Od pojedinačnih dobitnika još se isticao britanski div maloprodaje Marks & Spencer, čije su dionice poskočile 5,5 posto nakon što je izvijestio o većim od očekivanih prihodima. Pripadnici toga sektora u prosjeku su zabilježili rast cijena dionica od 0,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,32 posto, završivši trgovanje na 9.584 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙