FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Bundeku otvoren sajam "Proizvodi hrvatskog sela"

Autor: ntod
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Na zagrebačkom jezeru Bundek danas je svečano otvoren deseti, jubilarni sajam "Proizvodi hrvatskog sela" na kojemu će tijekom predstojećega vikenda gotovo 400 izlagača iz cijele zemlje građanima ponuditi svoje tradicijske, seoske proizvode, a posjetitelji će moći uživati i u nizu zabavnih, glazbenih i kulturnih priredbi.

"Ovo je sajam vrijednih ruku, sajam Hrvatske u malom, na kojemu se može naći svašta za svačiji džep", kazao je pokrovitelj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, otvarajući priredbu koju su organizirali gradski Ured za poljoprivredu i šumarstvo i tvrtka "Agrarno savjetovanje".

Posjetitelji će na toj najvećoj sajamskoj priredbi autohtonih domaćih proizvoda hrvatskog sela moći kušati i kupiti tradicionalne proizvode hrane i pića, od suhomesnatih proizvoda, meda, ulja do kolača, te kupiti rukotvorine i suvenire tradicijskih obrta i kućne radinosti, kakvi se ne mogu naći u trgovinama.

Ulaz na sajam je besplatan, a djeca i odrasli moći će uživati u izložbi "Drvo je prvo", "Hrvatske pasmine domaćih životinja", pratiti natjecanje mladih uzgajivača teladi "Bambino kup" (u nedjelju) te sudjelovati u ocjenjivanju proizvoda i pripremanju i kušanju tradicionalnih jela.

Sajam ima i humanitarni karakter pa će tako izlagači donirati dio vlastitih proizvoda za siromašne o kojima skrbi Hrvatski Caritas (HC).

Dio tih donacija zagrebački gradonačelnik već je danas prilikom otvorenja uručio v.d ravnatelju HC-a velečasnom Fabijanu Svalini.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije će također prodajom proizvoda iz radionice za osobe s posebnim potrebama, uz podjelu maslinovih grančica, tijekom sajma prikupljati prihod za siromašne, a izlagače i posjetitelje informirati o akciji "Dobro se dobrim vraća" za potrebne u zagrebačkoj nadbiskupiji.

Očekuje se da će ove godine sajam posjetiti više od 20.000 građana, što će biti dobra prilika proizvođačima sa sela, koji ne mogu svoju ponudu plasirati velikim trgovačkim lancima, da se predstave i tako steknu kupce koji će im pomoći da i oni sa svojom malom, ali kvalitetnom proizvodnjom opstanu na tržištu.

Tijekom proteklih deset godina na sajmu se predstavilo više od dvije tisuće izlagača, a kako je zanimanje za proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sve veća, mnogi su povećali svoju proizvodnju, legalizirali ponudu i pronašli tržište.

(Hina) xntod ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙