FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: većina podupire izmjene Zakona o rudarstvu

Autor: trub
ZAGREB, 14. travnja 2011.(Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o rudarstvu, kojima vlada kani uvesti reda u proces eksploatacije mineralnih sirovina, a koje je većina klubova podržala.

Predloženim izmjenama propisuje se obveza fizičkim i pravnim osobama, koje vrše istraživanje i eksploataciju bez potrebnih odobrenja, da nadoknade štetu vlasniku za zauzeto zemljište, odnosno državi za vrijednost mineralne sirovine, kao i troškove sanacije zemljišta.

Predložena je i obveza nositelja odobrenja eksploatacijskog polja na kojem nije ishođena koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina u gospodarske svrhe da vode evidenciju o rezervama mineralnih sirovina i o tome dostavljaju podatke resornom ministarstvu.

Propisano je i da vlada uredbom određuje vrijednost mineralne sirovine, kao i mogućnost obročne otplate duga s osnove štete nastale ilegalnim istraživanjem ili eksploatacijom, a naplaćeni iznos postaje prihod državnog proračuna.

Izmjene predviđaju i obvezu ponuditelja da uz ponudu za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina dostavi očitovanje Državnog odvjetništva i Državnog inspektorata da se protiv njega ne vode postupci s osnove nezakonitog istraživanja ili eksploatacije mineralnih sirovina.

Rudarskim gospodarskim subjektima koji imaju važeće rješenje o odobrenju eksploatacijskog polja za koje su ishodili koncesiju, a nisu bez svoje krivnje otkopali potvrđene količine rezervi mineralne sirovine, produljila bi se koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina do roka za izvođenje rudarskih radova.

Omogućilo bi se oduzimanje eksploatacijskog polja fizičkim i pravnim osobama ako nad tim poljima nije u određenom roku ishođena koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina. Pravo na eksploatacijsko polje mineralnih sirovina po sili Zakona prelazi na državu.

Davatelju koncesije omogućuje se da iz registra eksploatacijskih polja briše ovlaštenike ako su brisani iz sudskog odnosno obrtnog registra, pri čemu bi se kao ovlaštenik upisala država.

Većina saborskih klubova u raspravi je podržala predložene zakonske izmjene, ali ne i SDP-ov.

Mirela Holy (SDP) ocijenila je da se predloženim izmjenama "samo pokušava ugasiti požar", a ne riješiti nagomilani problemi u procesu eksploatacije mineralnih sirovina.

"Država je i dalje slaba prema onima koji krše zakon i ostvaruju velike profite te nanose veliku štetu okolišu. Poruka da se kriminal isplati, a poštivanje zakona ne", poručila je Holy.

Dragan Kovačević je u ime HDZ-a izrazio uvjerenje da će nove zakonske odredbe omogućiti državi da naplati štetu nastali nezakonitom eksplotacijom mineralnih sirovina te sankcionirati odgovorne.

Napomenuo je da se s predloženim izmjenama i tom smislu usuglasilo i Državno odvjetništvo, ocjenjujući da su predložena rješenja učinkovit način kako zaustaviti "sivu zonu" u eksploataciju mineralnih sirovina.

Slično mišljenje iznijela je i Marijana Petir (HSS), istaknuvši da će nova zakonska rješenja, osim sam postupak eksploatacije, zaštititi i mineralne sirovine kao važnog resursa u vlasništvu Hrvatske.

Silvano Hrelja (HNS/HSU) pozdravio je preciznije zakonske odredbe u dodjeli koncesije za mineralne sirovine, kao i definiranje poslova koje mora preuzeti Ministarstvo gospodarstva.

(Hina) xtr/xvl ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙