FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 mora podržati oporavak - Zoellick

Autor: mpuk
WASHINGTON, 13. travnja 2011. (Hina/AFP) Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick pozvao je u utorak vodeća svjetska gospodarstva da usprkos različitim prioritetima poduzmu konkretne mjere kako bi se održao brzi globalni ekonomski oporavak.

"G20 će najbolje pokazati da je živ i aktivan tako da poduzme konkretne mjere“, rekao je, stavljajući naglasak na riječ "poduzimati“.

Zoellick je u telekonferenciji za medije upitan je li grupa 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju zaspala na lovorikama s obzirom na oporavak svjetskog gospodarstva.

"Zaista se nadam da G20 nije zadovoljan postignutim, budući da smo suočeni s nizom problema", uključujući rast cijena hrane i goriva, političke nemire na Bliskom istoku i dužničke probleme u eurozoni, rekao je čelnik Svjetske banke.

Nakon suradnje radi preživljavanja financijske i ekonomske krize 2008. i 2009. godine prirodni su pomaci u naglasku i prioritetima u procesu oporavka među pojedinim članicama G20, pojasnio je.

Tako se neka gospodarstva u nastajanju suočavaju s rizikom pregrijavanja i potencijalnim balonima cijena imovine, dok je u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji rast prigušen.

Zoellick je kazao kako se nada "dobrim rezultatima" u ovotjednim razgovorima s G20 u sklopu redovnih proljetnih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu.

"Izazov je u tim susretima zadržati fokus na očuvanju oporavaka i borbi protiv aktualne krize", rekao je.

Kazao je da će u razgovorima s G20 pojačanu pozornost posvetiti pitanjima, poput proizvodnje hrane i promjenjivosti cijena hrane.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙