FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: globalni oporavak očvrsnuo; problem i dalje visoka nezaposlenost

Autor: vmom
WASHINGTON/ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Globalni gospodarski oporavak je očvrsnuo, no nije dovoljno snažan da značajnije smanji visoku nezaposlenost, zaključci su najnovijih prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objavljenih u ponedjeljak.

Tako MMF u sklopu proljetnih "Svjetskih gospodarskih prognozi" (WEO) za ovu godinu prognozira rast globalnog gospodarstva za 4,4 posto, a za iduću u visini 4,5 posto, potvrđujući time prognoze iz siječanjskog međuizdanja WEO-a.

Očekivane su stope rasta ipak nešto niže u usporedbi s lanjskih pet posto na globalnoj razini.

U najvećim razvijenim gospodarstvima svijeta rast je i dalje skroman poglavito zbog učinaka teške recesije, a pogađa ih i značajno povećanje nezaposlenosti, tumače dalje u MMF-u. Lani im je gospodarski rast iznosio svega tri posto a još niže ih stope očekuju u ovoj i idućoj godini, u visini 2,4 i 2,6 posto.

Najveće svjetsko gospodarstvo, ono američko, trebalo bi u 2011. porasti po istoj stopi kao i u prošloj godini, od 2,8 posto, a u 2012. neznatno ubrzati na 2,9 posto.

Eurozona, ne uključujući Estoniju, u prosjeku također može očekivati ujednačeni tempo rasta u odnosu na prošlu godinu kada je porasla po stopi od 1,7 posto. Ove bi godine tako mogla porasti za 1,6 posto a iduće za 1,8 posto.

Njemačko gospodarstvo, najveće u eurozoni, ove bi godine moglo ostvariti rast od 2,5 posto a iduće u visini 2,1 posto, nakon 3,5-postotnog rasta u 2010.

Oporavak u članicama eurozone koje su pogođene kolapsom tržišta nekretnina, odnosno suočene su s pritiscima na financijskim tržištima slabiji je od onog u Njemačkoj, ističu autori izvješća.

Europska unija u cjelini ove bi godine mogla porasti u visini prošlogodišnjih 1,8 posto a iduće za 2,1 posto.

Japan u ovoj godini pak očekuje znatno usporavanje rasta u u odnosu na prošlogodišnjih 3,9 posto. Tako bi ove godine mogao ostvariti rast po stopi od 1,4 posto a iduće u visini 2,1 posto.

S druge strane, mnoga gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju bilježe snažan rast, poskočivši lani po stopi većoj od sedam posto, dok ih ove i iduće godine očekuju stope rasta od po 6,5 posto. I dalje bilježe niske stope nezaposlenosti, no autori skreću pozornost na njihov problem velike nezaposlenost među mladima.

Kina bi tako ove i iduće godine mogla ostvariti gospodarski rast od 9,6 i 9,5 posto, što je nešto sporije u usporedbi s 10,3 posto u prošloj godini. Indiju također očekuje nešto slabiji rast u odnosu na lanjskih 10,4 posto, i to u visini 8,2 posto u 2011. i 7,8 posto u 2012..

Rusko gospodarstvo ove bi godine moglo dodatno ubrzati rast na 4,8 posto, nakon prošlogodišnjih četiri posto, a u 2012. ga očekuje rast u visini 4,5 posto.

U MMF-u posebnu pozornost skreću na problem visoke nezaposlenosti, ističući kako posao i dalje traži oko 205 milijuna ljudi u svijetu, što predstavlja povećanje za oko 30 milijuna od 2007., po podacima Međunarodne organizacije rada (ILO).

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙