FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: ishodi referenduma o važnim reformama neizvjesni

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. travnja 2011.(Hina) - Ishod dvaju referenduma na kojima će slovenski birači odlučivati o strukturnim reformama za koje se zauzima premijer Borut Pahor vrlo je upitan, a Pahorova vlada i dalje gubi potporu birača, pokazala je anketa javnog mnijenja koju jednom mjesečno provodi Fakultet za primijenjene društvene znanosti iz Nove Gorice, objavljena u petak.

Slovenci će u nedjelju 19. travnja glasovati o tome žele li da se primijeni zakon, već usvojen u parlamentu, kojim se uvode restrikcije na području povremenog rada za studente, umirovljenike i nezaposlene osobe. Prema rezultatima istraživanja provedenog u ožujku, za primjenu tog zakona, zamišljenog kao uvod u opsežnu reformu tržišta rada, na referendumu bi glasovalo 26,5 posto ispitanika, 37,8 posto bi glasovalo protiv, dok se ostali još nisu odlučili.

Još slabije izglede anketa je pokazala u pogledu mogućnosti da na drugome referendumu potporu birača dobije ključna mirovinska reforma koju je Pahor predstavio kao uvjet za brži ekonomski napredak i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga države.

Parlament još nije odredio točan datum referenduma o novom mirovinskom zakonu kojim se za tri godine produžava dobna granica za odlazak u mirovinu, ali se očekuje da će se on održati krajem svibnja ili početkom lipnja. Sindikalne središnjice najavile su da će žestoko agitirati protiv primjene zakona, koji je u parlamentu već prihvaćen krajem prošle godine. Vlada tvrdi da su promjene u mirovinskog sustavu neizbježne i da će, ako se na referendumu odbiju, kasnije uslijediti još radikalnije mjere u mirovinskom sustavu.

Prema danas objavljenim podacima, dobivenim anketiranjem birača u ožujku, za mirovinsku reformu na kojoj inzistira vlada glasovalo bi 29,1 posto birača, protiv nje odnosno za suspendiranje mirovinske reforme je 42,4 posto, dok su ostali još neodlučni.

Prema rezultatima istraživanja, potpora Pahorovoj vladi opet je pala, pa ju trenutačno podržava samo 16,3 posto ispitanika. Anketa slovenskog javnog mnijenja koje provodi fakultet iz Nove Gorice pokazala je da se u veljači protiv Pahorove vlade izjašnjavalo 69 posto ispitanika, a da je u ožujku potporu vladi uskratilo njih čak 76,5 posto.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙