FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blaga korekcija cijena nafte

Autor: mpuk
LONDON, 11. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima temeljem mogućnosti sklapanja libijskog mirovnog sporazuma, te nakon što je Saudijska Arabija ponovno poručila da može ponuditi i više nafte bude li potrebno.

Cijene nafte na tržištu u Londonu za isporuke u svibnju pale su za 60 centi na 126,05 dolara za barel nakon što su ranije nakratko dotaknule i razinu od 125,54 dolara za barel. Na američkom tržištu bile su niže 27 centi i izosile su 112,52 dolara za barel.

Afrička unija objavila je da je Muamar Gadafi prihvatio plan okončanja građanskog rata u Libiji, uključujući neposredni prekid vatre, ali oporbeni predstavnik rekao je da će to funkcionirati samo ako Gaddafi napusti vlast.

Carsten Fritsch, analitičar u banci Commerzbank, i dalje je skeptičan u vezi s izgledima za mir: "Već smo imali prilike vidjeti takve mirovne planove - ne zaboravite da smo prije nekoliko tjedana imali venezuelanski plan. Ukoliko Gadafi ne odstupi, mislim da ima malo prostora za pregovore na strani pobunjenika", rekao je.

Sukob u Libiji smanjio je uobičajenu proizvodnju u toj zemlji od 1,6 milijuna barela nafte dnevno za oko 80 posto.

U petak su cijene nafte u Londonu skočile više od četiri dolara, prekoračivši razinu od 126 dolara za barel, poduprte slabijim dolarom i nastavkom oružanih sukoba u Libiji.

"Danas svjedočimo blagoj korekciji nakon velikog skoka u petak", rekao je Fritsch. "Cijene nafte dosegnule su razinu koja više nije opravdana – potaknute strahovima na strani ponude, a ne činjenicama".

Ukazao je na saudijski komentar tijekom vikenda da je ta zemlja spremna proizvesti 12,5 milijuna barela dnevno ako bude potrebno. "Dakle, na raspolaganju su još obilni rezervni kapaciteti", rekao je Fritsch.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 120,01 dolara, što znači da je bila 2,36 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙