FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi pod pritiskom oštrog pada cijene dionice Ine

Autor: neba
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Zbog oštrog pada cijene dionice Ine, kojom je jutros na Zagrebačkoj burzi obnovljena trgovina nakon dva tjedna obustave, indeksi su u prvih pola sata trgovanja potonuli više od jedan posto.

U 10,30 sati Crobex indeks iznosio je 2.216 bodova, što je 1,28 posto manje nego u petak, dok je Crobex10 potonuo 1,7 posto, na 1.229 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,3 milijuna kuna.

Nakon dva tjedna obustave, jutros se ponovno trguje dionicom Ine, i to po cijeni od 3.690 kuna, što je pad za više od 8 posto. Promet njome zasad je nizak, dosegnuo je svega 14.770 kuna.

Cijena dionice Ine prije obustave trgovanja iznosila je 4.010 kuna. Proteklih mjeseci ta je dionica bila zaslužna za veći dio likvidnosti na domaćem tržištu, kao i za skok Crobex indeksa u prvom ovogodišnjem tromjesečju za više od 10 posto, a Crobex10 indeksa za više od 8 posto.

No, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obustavila je trgovanje dionicom Ine 28. ožujka, nakon što je utvrdila značajno trgovanje od strane nepoznatih inozemnih investitora te je zatražila relevantne podatke od nadležnih stranih regulatora.

Potom su najavljivane izmjene Zakona o privatizaciji Ine s ciljem da se ograniči vlasnički udio domaćim i stranim dioničarima u Ini na maksimalno 49 posto, no Vlada je odgodila izmjene tog zakona, odlučivši pričekati rezultate istrage koje je pokrenulo Državno odvjetništvo o spornoj kupovini dionica Ine.

U međuvremenu, neki domaći mediji prenijeli su da se u prijavi koju je Hanfa podnijela Državnom odvjetništvu za manipulaciju dionicama Ine optužuje mađarski MOL, a kao kupac se spominje i slovački privatizacijski tajkun Mario Hoffman.

MOL je odbacio medijske navode da je manipulirao Ininim dionicama.

Jutros se na domaćem tržištu najviše trguje dionicom Atlantic grupe, kojom je dosad ostvareno 603.000 kuna prometa, a cijena joj je pala 0,44 posto, na 779 kuna.

U većem fokusu investitora je i dionica Ingre, sa 435.000 kuna prometa i skokom cijene za 4,13 posto, na 13,87 kuna. Time je nastavljen njezin uspon započet u petak. Tada je cijena Ingre skočila oko 7 posto, nakon što je Ingra izvijestila da je sklopila sporazum o poslovnoj suradnji s ruskim tvrtkama Mašinoimport i Interaktiva, što joj pruža nove mogućnosti izvođenja infrastrukturnih radova i investicijskih projekata na području Ruske Federacije.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙