FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran početak tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Letargija koja je obilježila prošlotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi mogla bi se nastaviti i na početku ovoga tjedna, jer nema važnijih poslovnih vijesti koje bi usmjerile tržište.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 1,04 posto, na 2.245 bodova, najnižu razinu od polovice ožujka. Crobex10 oslabio je, pak, 0,63 posto, na 1.250 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 64 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego prethodnoga tjedna.

Već drugi tjedan zaredom trgovanje obilježava izuzetno niska likvidnost, što je, među ostalim, posljedica obustave trgovanja dionicom Ine.

Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i prošloga je tjedna, drugoga zaredom, odlučila da se privremeno obustavlja trgovanje tom dionicom, dok se od nadležnih stranih regulatora čekaju relevantni podaci o inozemnim investitorima koji su kupovali dionice Ine.

„Nedostatak makroekonomskih vijesti i nejasna situacija oko daljnjeg trgovanja dionicama Ine donijela je protekloga tjedna na domaće tržište letargiju kakvu smo imali prilike gledati za vrijeme ljetnih mjeseci. Ulagači su prije donošenja novih investicijskih odluka odlučili pričekati odluku Hanfe o nastavku trgovanja dionicama Ine te krajem mjeseca financijska izvješća kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Ipak, dodaje kako izostanak institucionalnih ulagača nije obeshrabrio špekulativne igrače, koji su uobičajeno prisutni kod dionica s volatilnijim cjenovnim kretanjima.

A kao i protekla dva ponedjeljka, investitori jutros očekuju odluku Hanfe o daljnjoj obustavi ili ponovnom trgovanju dionicama Ine.

„Bez obzira kakva će biti odluka Hanfe, ne očekujem danas znatnije oscilacije indeksa, jer su investitori na oprezu, dok čekaju nove vijesti koje bi im dale smjernice“, ističe Perić.

U nešto većem fokusu investitora, smatra Perić, mogla bi i danas biti dionica Ingre. Ta dionica je u posljednjim satima trgovanja u petak poskupila za više od 7 posto, nakon što je Ingra izvijestila da je sklopila sporazum o poslovnoj suradnji s ruskim tvrtkama Mašinoimport i Interaktiva, što joj pruža nove mogućnosti izvođenja infrastrukturnih radova i investicijskih projekata na području Ruske Federacije.

A u fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji će, zajedno s procjenama daljnjeg poslovanja, pokazati je li održiv uspon cijena dionica koji traje već mjesecima.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao mršavih 0,03 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,3 posto, a za toliko je pao i Nasdaq indeks.

U ponedjeljak, nakon zatvaranja Wall Streeta, Alcoa će objaviti izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju, čime počinje sezona objave poslovnih rezultata kompanija.

„Financijska izvješća američkih kompanija pokazat će je li održiv ovaj višemjesečni uspon cijena dionica“, navodi Perić.

Osim poslovnih izvješća kompanija, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i novi makroekonomski podaci. Među ostalim, bit će objavljeni podaci o proizvođačkim i potrošačkim cijenama u SAD-u te raspoloženju potrošača.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙