FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Den Haag čeka suđenje u aferi Icesave

Autor: bnov
DEN HAAG, 10. travnja 2011. (Hina/AFP) - Nizozemska, vrlo razočarana islandskim odbacivanjem sporazuma oko posljedica stečaja banke Icesave 2008., očekuje nastavak sudskog postupka pred Nadzornim odborom Europskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), objavilo je u nedjelju nizozemsko ministarstvo financija.

"Vratili smo se unazad u pregovorima", izjavio je Niels Redeker, glasnogovornik ministarstva. "Pitanje je sada isključivo u rukama pravosuđa. Postupak pred AELE-om će se dakle nastaviti", dodao je on.

Redeker je podsjetio da je sudski postupak pred EFTA-om "prekinut tijekom pregovora s islandskom vladom", te u očekivanju referenduma o tom sporazumu u subotu.

"Odbor se već izjasnio u našu korist", kazao je Redeker objašnjavajući da se odbor složio 2010. s argumentima Nizozemske prema kojima joj pripada obeštećenje Islanda. "Sada kad su Islanđani odbacili sporazum, vraćamo se na pravosudni teren", istaknuo je on.

Nizozemska je "jako razočarana" i "afera je trenutno u rukama pravosuđa", izjavio je u nedjelju nizozemski ministar financija Jan Kees De Jager, nakon što su građani Islanda na referendumu održanom u subotu odbili vratiti novac kojim su britanska i nizozemska vlada obeštetili svoje štediše nakon propasti banke Icesave.

Približno 230.000 islandskih birača pozvano je u subotu na drugo izjašnjavanje u godinu dana oko rješavanja dugova ostalih iza propasti on line banke Icesave čiji je stečaj oštetio gotovo 340.000 nizozemskih i britanskih štediša.

Prema rezultatima referenduma objavljenima u nedjelju, islandski građani odbili su sporazum o povratu s sredstava s 57,7 posto glasova, dok iz je za sporazum glasalo 42,3 posto.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙