FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 9. do ponedjeljka 11. travnja

Autor: spuc
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 9. do ponedjeljka 11. travnja.

SUBOTA, 9. travnja

---------------------------

SKOPLJE - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele, nakon boravka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u protekla dva dana, posjet regiji završavaju u Makedoniji gdje će se susresti s dužnosnicima te zemlje i predstavnicima civilnoga društva.

REYKJAVIK - Građani Islanda ponovno će glasovati o vraćanju duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, nastalog nakon stečaja islandske banke Icesave. Europska komisija pozvala je da se to pitanje što prije riješi. Na prvom referendumu u ožujku prošle godine, Islanađani su s 93,5 posto odbacili sporazum o vraćanju duga Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Nakon što je islandska online banka Icesave propala 2008., britanska i nizozemska vlada nadoknadile su svojim štedišama 3,9 milijardi eura izgubljenih štednih uloga. Ostane li to pitanje neriješeno, Komisija strahuje da bi London i Den Haag mogli kočiti pristupne pregovore s Islandom. Ankete ovaj put pokazuju da bi glasovanje "za" moglo dobiti blagu prevagu, 52 prema 48 posto. Pristupni pregovori s Islandom otvoreni su u srpnju prošle godine.

BUDIMPEŠTA - Konfederacija europskih sindikalnih organizacija organizira prosvjede u Budimpešti "za socijalnu Europu", a protiv mjera štednje u zemljama EU koje će rezultirati smanjenjem plaća i produljenjem radnoga vijeka. Prosvjedi su sazvani u trenutku dok u blizini glavnog grada Mađarske, predsjedateljice EU, zasjedaju ministri financija Europske unije.

ABUJA - Stanovnici Nigerije, najnapučenije afričke zemlje i najveće afričke izvoznice nafte, u drugom će pokušaju izaći na parlamentarne izbore nakon što je izborno povjerenstvo zbog organizacijskih teškoća prošli tjedan donijelo odluku o odgodi izbora koji su se trebali održati prošle subote. Očekuje se da će izbori pomoći zemlji da konačno prekine s praksom kaotičnih izbora koje su pratili namještanja rezultata i nasilje. Na parlamentarnim izborima vladajuća Narodna demokratska stranka (PDP) trebala bi zadržati većinu u saveznom parlamentu, ali i izgubiti neke regije. Etnički složena država od 250 različitih skupina, Nigerija je podijeljena na uglavnom muslimanski sjever i kršćanski jug. Iza Južnoafričke Republike drugo je najveće gospodarstvo subsaharske Afrike i najveća izvoznica sirove nafte na kontinentu te sedma u svijetu po zalihama prirodnog plina.

NEDJELJA, 10. travnja

-------------------------------

LIMA - Peruanci izlaze na predsjedničke izbore na kojima se očekuje da će ljevičar Ollanta Humala u prvom krugu ostvariti bolji rezultat od desno orijentirane Keiko Fujimori. Analitičari procjenjuju da bi Fujimori, koju se smatra naklonjenijom tržišnoj ekonomiji, mogla poraziti Humalu u drugom krugu 5. lipnja. Humalini kritičari strahuju da bi on mogao unazaditi rezultate višegodišnjih reformi koje su pretvorile Peru u jednu od najbrže rastućih zemalja, ali je istodobno trećina Peruanaca završila u posvemašnjem siromaštvu.

LJUBLJANA - Slovenski birači na referendumu će odlučivati o zakonu koji regulira pravila povremenog zapošljavanja studenata, umirovljenika i nezaposlenih osoba. Takozvani "zakon o malom zapošljavanju" (mini-job) već je prihvaćen u parlamentu, ali su još prošle godine protiv njegova donošenja prosvjedovali studenti kojima bi zarada ubuduće bila ograničena na 6.000 eura godišnje. Na odbacivanje zakona na tzv. zakonodavnom referendumu birače su pozvali i sindikati i oporba.

PONEDJELJAK, 11. travnja

--------------------------------------

BEČIĆI - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić putuje u Crnu Goru gdje će sudjelovati na 9. konferenciji Jadransko-jonske inicijative posvećenoj temama: "Mediteranska oblast - kolijevka multikulturalizma" i "Održivi razvoj u energetskom sektoru u Jadransko-jonskoj regiji". Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi 2000. godine i danas su njezine članice Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija. Osnivačkom Anconskom deklaracijom članice su se obvezale na suradnju u brojnim područjima. Tijekom hrvatskoga predsjedanja 2001. u Zadru je održan prvi sastanak predsjednika parlamenata, čime je inicijativa dobila svoju parlamentarnu dimenziju. Sastanci predsjednika parlamenata održavaju se jedanput godišnje tijekom predsjedanja svake od zemalja sudionica. Parlamentarna suradnja daje temelj i smjernice za jačanje suradnje na svim razinama od gospodarstva, pomorstva, prometa, turizma i zaštite okoliša, do znanosti, kulture, borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala te prekogranične suradnje.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Haaškoga suda Serge Brammertz dolazi u radni posjet Sarajevu. Radi se o redovnom posjetu u okviru priprema izviješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojeg će podnijeti početkom lipnja ove godine u New Yorku. Sarajevo, u kojem će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima pravosuđa i predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa žrtvama zločina, prva je postaja na njegovu obilasku zemalja bivše Jugoslavije. Brammertz će do podnošenja izvješća posjetiti i Zagreb i Beograd no datumi još nisu objavljeni.

DEN HAAG - Haaško tužiteljstvo odgovara na teze obrane u predmetu "Simatović-Stanišić" koja smatra da tužitelji nisu dokazali odgovornost bivšeg šefa srbijanskog Službe državne sigurnosti (SDB) Jovice Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Srbije Franka Simatovića, optužene za zločine koje su na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine počinile jedinice SDB-a kao i paravojne formacije pod njihovom kontrolom. Pravila Haaškoga suda omogućuju optuženima da, pošto tužitelji izvedu svoje dokaze, podnesu zahtjev za odbacivanjem optužnice i objasne sudskom vijeću zbog čega misle da tužitelji nisu dokazali njihovu odgovornost.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙