FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za subotu 9. travnja

Autor: dhai
ZAGREB 9. travnja 2011. Hina)- Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za subotu, 9. travnja.

SKOPLJE - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele, nakon boravka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u protekla dva dana, posjet regiji završavaju u Makedoniji gdje će se susresti s dužnosnicima te zemlje i predstavnicima civilnoga društva.

REYKJAVIK - Građani Islanda ponovno će glasovati o vraćanju duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, nastalog nakon stečaja islandske banke Icesave. Europska komisija pozvala je da se to pitanje što prije riješi. Na prvom referendumu u ožujku prošle godine, Islanađani su s 93,5 posto odbacili sporazum o vraćanju duga Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Nakon što je islandska online banka Icesave propala 2008., britanska i nizozemska vlada nadoknadile su svojim štedišama 3,9 milijardi eura izgubljenih štednih uloga. Ostane li to pitanje neriješeno, Komisija strahuje da bi London i Den Haag mogli kočiti pristupne pregovore s Islandom. Ankete ovaj put pokazuju da bi glasovanje "za" moglo dobiti blagu prevagu, 52 prema 48 posto. Pristupni pregovori s Islandom otvoreni su u srpnju prošle godine.

BUDIMPEŠTA - Konfederacija europskih sindikalnih organizacija organizira prosvjede u Budimpešti "za socijalnu Europu" a protiv mjera štednje u zemljama EU koje će rezultirati smanjenjem plaća i produljenjem radnoga vijeka. Prosvjedi su sazvani u trenutku dok u blizini glavnog grada Mađarske, predsjedateljice EU, zasjedaju ministri financija Europske unije.

ABUJA - Stanovnici Nigerije, najnapučenije afričke zemlje i najveće afričke izvoznice nafte, u drugom će pokušaju izaći na parlamentarne izbore nakon što je izborno povjerenstvo zbog organizacijskih teškoća prošli tjedan donijelo odluku o odgodi izbora koji su se trebali održati prošle subote. Očekuje se da će izbori pomoći zemlji da konačno prekine s praksom kaotičnih izbora koje su pratili namještanja rezultata i nasilje. Na parlamentarnim izborima vladajuća Narodna demokratska stranka (PDP) trebala bi zadržati većinu u saveznom parlamentu, ali i izgubiti neke regije. Etnički složena država od 250 različitih skupina, Nigerija je podijeljena na uglavnom muslimanski sjever i kršćanski jug. Iza Južnoafričke Republike drugo je najveće gospodarstvo subsaharske Afrike i najveća izvoznica sirove nafte na kontinentu te sedma u svijetu po zalihama prirodnog plina.

CARTAGENA - Sastanak predsjednika Kolumbije i Venezuele, Juana Manuela Santosa i Huga Chaveza, na kojem će se među ostalim razgovarati o izručenju navodnog šefa narko kartela Walida Maklede Venezueli.

Makledino izručenje od Kolumbije traži i SAD.

Dežurni:

Noć: Mirna Puklin

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Sonja Djerasimović

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xps/xdh ympv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙