FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islandski referendum: protivnici povrata duga u prednosti

Autor: mtau
REYKJAVIK, 10. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Islanđani su u subotu na referendumu, po djelomičnim službenim rezultatima, odbacili sporazum o povratu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Kako je objavila televizija, nakon prebrojanih 36.000 glasova službene brojke govore da protivnici povrata duga vode s 56,8 posto glasova dok su pristaše imale 43,2 posto.

Island ima 230.000 birača a odziv na referendum još uvijek nije poznat.

"To su razočaravajuće brojke", rekla je premijerka Johanna Sigurdardottir na islandskoj državnoj televiziji, dodajući kako se čini da će protivnici povrata duga odnijeti pobjedu na referendumu.

Na referendumu se glasovalo o financijskom ugovoru kojim se islandska vlada obvezala isplatiti oko 3,9 milijarda eura Velikoj Britaniji i Nizozemskoj jer su one obeštetile 340.000 štedišta iz svojih zemalja nakon stečaja islandske banke Icesave u listopadu 2008.

Riječ je o drugom referendumu o tom pitanju pošto su u ožujku prošle godine Islanđani s više od 90 posto glasova odbacili nešto nepovoljniji sporazum o vraćanju duga.

Nakon tog odbijanja donesen je novi zakon i parlamentarni zastupnici su za njegova glasovali, no u veljači ga je na opće iznenađenje islandski predsjednik Olafur Grimsson odbio potpisati i odlučio o njemu raspisati referendum.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙