FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolsku ne treba uspoređivati s Irskom i Grčkom - Gurria

Autor: gvla
BUDIMPEŠTA, 8. travnja 2011. (Hina/AFP) - Netočno je i nepošteno uspoređivati Španjolsku s prezaduženim članicama eurozone Grčkom i Irskom, izjavio je u četvrtak čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), nakon što je Portugal postao treća članica te regije koja se obratila međunarodnoj zajednici za pomoć.

"Španjolsku neće snaći isti problemi s kakvima se suočava Portugal", kazao je Angel Gurria u Budimpešti, gdje se ovoga vikenda okupljaju ministri financija Europske unije na sastanku kojim će vjerojatno dominirati zahtjev vlade u Lisabonu za pomoći.

Vlada u Madridu već neko vrijeme aktivno nastoji riješiti svoje probleme, kazao je Gurria, te dodao kako oni nisu istovjetni portugalskima.

Španjolska je prije izbijanja financijske krize 2008. pet godina zaredom bilježila proračunski višak, te je stoga "posve netočno, posve nepošteno" uspoređivati tu i druge članice EU-a s visokim dugovima s Grčkom i Irskom, kojima se krizna pomoć po njegovim riječima bila neizbježna.

"Španjolsku, Italiju ili Veliku Britaniju nikad nije trebalo ni spominjati u kontekstu potrebe za međunarodnom pomoći, smatra Gurria. "Priče o spašavanju trebale su završiti s Irskom u prosincu prošle godine", kazao je.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙