FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanstvo SAD u BiH: konferencija nije u planu

Autor: zkre
MOSTAR, 6. travnja 2011. (Hina) - Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u srijedu je objasnilo kako ne postoje planovi za organiziranje nove mirovne konferencije za tu zemlju, što je u razgovoru s dužnosnicima vlasti SAD-a u Washingtonu predložio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, na što je vrlo oštro reagirano u Republici Srpskoj.

"Za novu konferenciju bio bi potreban dogovor triju konstitutivnih naroda. Nema nikakvih planova za organizaciju takve konferencije“, stoji u pisanoj izjavi ureda za informiranje američkog veleposlanstva u BiH koju su prenijeli mediji.

Pojasnili su kako su daytonski pregovori bio povijesni događaj, ishod kojeg je mirovni sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ured visokog predstavnika u srijedu je bio suzdržaniji glede Lagumdžijine inicijative.

"BiH svakako treba ustavnu reformu kako bi se ojačala funkcionalnost i učinkovitost države, u skladu sa zahtjevima koji budu proizilazili iz procesa europskih integracija", priopćio je ured visokog predstavnika.

U Republici Srpskoj Lagumdžijin je prijedlog ocijenjen pokušajem majorizacije brojnijih Bošnjaka nad Hrvatima i Srbima u toj zemlji.

"Nama je poznato da je takvu politiku počeo predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, nastavila SDA, a sada ju učvršćuje Lagumdžija. On želi takve ustavne promjene koje će omogućiti načelo `jedan čovjek jedan glas`, što znači nadglasavanje i majorizaciju drugih dvaju naroda", rekla je visoka dužnosnica SNSD-a Dušanka Majkić.

Predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija predložio je predstavnicima američke administracije da se do kraja ove godine organizira međunarodna konferencija o BiH na kojoj bi se postigao dogovor o reformama koje bi trebalo provesti kako bi ta zemlja postala funkcionalna država.

Lagumdžija je u razgovoru s visokim dužnosnicima u State Departmentu, zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Stabinergom i pomoćnikom državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom predložio da se do kraja godine organizira konferencija pod nazivom "Dayton 2". Na njoj bi "međunarodna zajednica izišla s konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadane ciljeve do kraja 2014.".

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙