FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednička izjava predsjednika i premijerke RH o BiH

Autor: kgab
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor pozvali su u petak u zajedničkoj izjavi sve relevantne političke čimbenike u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koje će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i građana, spriječiti mogućnost majorizacije, te tako osigurati funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.

"Republika Hrvatska još jednom iskazuje punu potporu teritorijalnom integritetu BiH, te poziva sve relevantne političke čimbenike u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koje će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i građana, spriječiti mogućnost majorizacije, te tako osigurati funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine", navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika i premijerke objavljenoj dan nakon konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nepotpunom sazivu.

U zajedničkoj izjavi navodi se da Josipović i Kosor s pozornošću prate razvoj događaja u Bosni i Hercegovini nakon što se politički subjekti u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu uspjeli dogovoriti o uspostavi vlasti koja bi uključivala i predstavnike većinski izražene političke volje hrvatskog naroda u BiH.

"Jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i poštivanje njihove političke volje jedan je od temeljnih preduvjeta za stabilnost, kao i za uspjeh reformi koje predstoje Bosni i Hercegovini. U tom smislu, Republika Hrvatska potiče sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini da temelje te stabilnosti ne ugroze, već na njima grade euroatlantsku budućnost", ističu Josipović i Kosor.

U Sarajevu je u četvrtak konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nepotpunom sazivu u čemu su sudjelovale Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB), ali ne i HDZ BiH i HDZ 1990. Dom naroda parlamenta Federacije BiH u četvrtak navečer potvrdio je izbor Živka Budimira iz Hrvatske stranke prava (HSP) za novog predsjednika toga entiteta, a nakon toga izabrana je nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz SDP, SDA, HSP i NSRzB.

Novu vlast u Federaciji BiH u četvrtak je po žurnom postupku uspostavio blok stranaka okupljenih oko SDP-a, nakon što su propali višednevni pregovori vođeni s HDZ BiH i HDZ 1990. uz posredovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) koji je izrazio žaljenje jer stranački čelnici nisu postigli dogovor o kompromisnom prijedlogu koji bi uspostavio široku vladajuću koaliciju u Federaciji.

(Hina) xpp/xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙