FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH dobila prvog vojnog ordinarija

Autor: zkre
MOSTAR, 2. travnja 2011. (Hina) - Monsinjor Tomo Vukšić u subotu je u mostarskoj katedrali zaređen za biskupa i prvog vojnog ordinarija u BiH.

Za novoga biskupa Vukšića su zaredili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i biskup banjolučki Franjo Komarica.

Biskup Tomo Vukšić za svoje biskupsko geslo izabrao je Isusove riječi "Mir vam svoj dajem". Ovo geslo navješćuje pastoralni plan biskupa Vukšića koji se, u svojoj ulozi vojnog ordinarija Bosne i Hercegovine, želi predstaviti kao podupiratelj mira i sloge među narodima koji žive u ovom dijelu Europe.

Svetu misu predvodio je kardinal Puljić koji je u propovijedi istaknuo kako se ređenje održava na šestu godišnjicu smrti Pape Ivana Pavla II. i upozorio da u BiH još uvijek nisu riješeni brojni prijepori, a napose stvoren pravden mir koji je u središte svoga gesla i poslanja stavio novi biskup Vukšić.

Novome biskupu čestitali su i Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije te mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. Svetoj misi nazočio je i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije Durić, te vojni muftija Ismail ef. Smajlović.

Tomo Vukšić za svećenika je zaređen 1980. godine. Nakon doktorata stečenog u Rimu, bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru, vicerektor Bogoslovije u Sarajevu, član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, te predavač na poslijediplomskom studiju na KBF-u Zagrebu. Na mjesto vojnog ordinarija imenovan je s pozicije generalnog vikara mostarsko-duvanjske biskupije.

Sjedište vojnog ordinarija bit će u Sarajevu.

(Hina) xzkre ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙