FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Countryman: stranka ne predstavlja cijeli narod

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. ožujka 2011.(Hina) - Američka administracija očekuje da se HDZ Bosne i Hercegovine ponaša u okviru ustava i zakona koji vrijede u toj zemlji, izjavio je u srijedu u Sarajevu zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Thomas Countryman koji je u ime State Departmenta sudjelovao na sjednici Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Gostujući u dnevniku bosanskohercegovačke državne televizije BHT 1, Countryman je poručio kako je HDZ BiH postupio pogrešno kad je odbacio kompromisno rješenje za uspostavu nove vlasti u Federaciji BiH a naznačio je i kako SAD nema razumijevanja ni za nastojanja te stranke da se predstavi kao jedini legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH.

"Mi jako poštujemo prava Hrvata u BiH i poštujemo ulogu HDZ-a. Htjeli smo vidjeti HDZ BiH uključenog u široku vlast u Federaciji no to se nije dogodilo", kazao je američki diplomat.

Countryman je kazao kako je pogrešan pokušaj HDZ BiH da određuje tko jest a tko nije pravi Hrvat, odnosno tko može predstavljati hrvatski narod u vlasti.

"Takve su rječi opasne. To sam vidio u vrijeme uoči raspada SFRJ kada sam u Beogradu promatrao rasprave o tome tko je pravi predstavnik Srba a tko nije", upozorio je Countryman.

Istaknuo je kako "nigdje u ustavu FBiH ne piše da jedna stranka ima pravo zastupati cijeli narod".

Countryman je sugerirao kako bi HDZ BiH trebao razmisliti o sudjelovanju u vlasti na razini države BiH, dodajući kako je to moguće uz uvažavanje kompromisa.

"Nadam se da smo svi nešto naučili u ovih proteklih šest mjeseci", kazao je Countryman.

Potvrdio je kako će SAD kao i cijela međunarodna zajendica nastaviti ohrabrivati stranke u BiH da dođu do takvog kompromisa.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙