FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

DUBROVNIK

U Hrvatsku treba ulagati zato što jamči jednaka prava i stranim i domaćim ulagačima, zato što daje besplatne novčane potpore i zato što će ulaskom u Europsku uniju omogućiti puno bolje uvjete svima koji žele u njoj poslovati, rekla je u utorak u Dubrovniku predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor. U uvodnom govoru na početku dvodnevne Međunarodne konferencije "Brownov Forum: Trgovina i ulaganje između SAD i jugoistočne Europe" premijerka Kosor govorila je o značenju konferencije koja bi trebala stvoriti mogućnosti da hrvatska regija i regija jugoistočne Europe postanu privlačni krupnom kapitalu i velikim ulagačima.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u svojem je govoru kazao kako dubrovačku konferenciju vidi kao važan korak, kao prepoznavanje pozitivnih trendova u Hrvatskoj i u regiji i na političkoj i gospodarskoj razini. Ocijenio je jako dobrim to što je većina zemalja regije spremna međusobno i zajedno poslovati jer shvaća tržište jugoistočne Europe u kojem se surađuje predstavlja perspektivu za sve zemlje, bez obzira na njihove specifične probleme.

DUBROVNIK

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u utorak je u Dubrovniku uhićenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića ocijenila dobrom vijesti za Hrvatsku i dodala kako se i u njegovu slučaju potvrdilo da je pravda spora, ali ipak dostižna. Glede zahtjeva za Vučurevićevim izručenjem Hrvatskoj, Kosor je rekla kako Ministarstvo pravosuđa radi i na tom slučaju i najavila da će sutra na tu temu održati kraći sastanak s ministrom pravosuđa. Na upit o tome što očekuje od skorašnjeg dolaska predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i povjerenika za proširenje Štefana Fülea, Kosor je odgovorila kako očekuje razgovore o onom što je učinjeno, ali i onom što još predstoji učiniti. Podsjetila je da će Hrvatska ovog mjeseca sigurno zatvoriti dva pregovaračka poglavlja, ustvrdivši da ima uvjeta i za zatvaranje tri poglavlja. Po njezinim riječima sve ide prema planu kako bi Hrvatska završila pregovore do lipnja.

SARAJEVO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako se u trenutačnim političkim nadmetanjima u Bosni i Hercegovini ignoriraju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda čime im se i dalje čini nepravda te je ocijenio kako krivnju za to snosi i međunarodna zajednica. Puljić je kritizirao nalog Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da suspendira odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojom je proglašen nezakonitim izbor nove izvršne vlasti u Federaciji BiH. Ocijenivši odluku o suspenziji odluke SIP-a poniženjem, Puljić je dodao kako ne misli da je Visoki predstavnik u BiH, austrijski diplomat osmislio posljednje odluke koje su protivne interesima Hrvata,

BEOGRAD

Suđenje hrvatskom branitelju Veljku Mariću, optuženom pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu za ratni zločin, nastavljeno je u utorak ispitivanjima svjedoka Alojza Fijele i Josipa Kisele, u nastavku dokaznog postupka, videovezom iz Županijskog suda u Osijeku. Fijela i Kisela, inače negdašnji poznanici i susjedi ubijenog Petra Slijepčevića, ustvrdili su kako su prije rata poznavali njegovu obitelj te da su s njima bili u dobrim odnosima, dodajući kako nemaju izravnih spoznaja o Slijepčevićevu stradanju.

ZAGREB

Hrvatski generalni konzul u Milanu Ivan Đani Maršan izabran je na Godišnjoj skupštini članova konzularnog zbora sa sjedištem u Milanu za člana "Odbora desetorice", priopćeno je u utorak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Temeljna zadaća Odbora jest biti servis cjelokupnog konzularnog zbora Milana i regije Lombardije, a naglasak je na koordiniranju javnog djelovanja zbora, sudjelovanju u humanitarnim akcijama te na pomoći u komunikaciji s institucijama zemlje primateljice.

ZAGREB

Hrvatski ministar obrane Davor Božinović primio je u u utorak u nastupni posjet finskog veleposlanika u Hrvatskoj Juha Ottmana koji je istaknuo da Finska podržava što skoriji završetak pregovora za ulazak u EU i da je hrvatski primjer pristupanja euroatlantskim integracijama motivacija za druge zemlje u regiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH). Tijekom susreta razgovaralo se o bilateralnoj suradnji dviju zemalja, posebno o nabavi borbenog oklopnog vozila za potrebe hrvatskih Oružanih snaga. Božinović je podsjetio na nedavno potpisan Memorandum između tvrtki "Đuro Đaković – Specijalna vozila" i "Patria", tijekom izložbe vojne industrije "ASDA" u Splitu, a kojim se omogućilo zajedničko istupanje ovih tvrtki na trećim tržištima.

ABUJA

Zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS pozvao je u utorak predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagboa da odmah preda vlast i obećala da će mu pomoći da osigura "siguran i dostojanstven odlazak". "Vijeće ECOWAS-a još jednom poziva gospodina Gbagboa da razmisli o najvažnijim interesima naroda Obale Bjelokosti, kao i o neprihvatljivim patnjama ljudi, ubojstvima i uništavanju, i odmah preda vlast", stoji u priopćenju ECOWAS-a. "U tom smislu, vijeće je spremno osigurati mu siguran i dostojanstven odlazak", dodaje se u priopćenju.

MOSKVA

Rusija je u utorak "razmatrala zakonitost" udara UN-a i Francuske u Abidjanu gdje se sukobljavaju pristaše predsjednika Obale Bjelokosti Alassanea Ouattare, kojeg priznaje međunarodna zajednica, i njegova suparnika Laurenta Gbagba koji odbija napustiti vlast. "Razmatramo pitanje zakonitosti te odluke jer mandat snaga za očuvanje mira podrazumijeva neutralnost i nepristranost", ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za tisak. Dodao je da je Moskva zatražila održavanje "hitnog sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a", dok su udari helikopterima ciljali snage vjerne Laurentu Gbagbu. Taj sastanak se dogodio ali Rusija nije dobila "točne odgovore na njegova pitanja", rekao je Lavrov ne iznoseći druge detalje.

ŽENEVA

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Rupert Colville ustvrdio je u utorak da je više desetaka osoba poginulo u sukobima teškim naoružanjem koji su se odvijali zadnjih dana u gospodarskom središtu Obale Bjelokosti Abidjanu. "U Abidjanu smo iznimno zabrinuti stanjem u gradu nastanjenom milijunima stanovnika", objasnio je novinarima visoki povjerenik za ljudska prava Rupert Colville. Zabrinutost je to veća što se "teško oružje koristi u četvrtima s vrlo velikom gustoćom stanovništva a prouzročilo je više desetaka mrtvih zadnjih dana", dodao je on. Bitka za Abidjan koju su pokrenule 31. ožujka navečer snage novoizabranog predsjednika Obale Bjelokosti Alassanea Ouattare, kojega priznaje međunarodna zajednica, promijenila je dimenziju kad se u ponedjeljak umiješao UN, više od četiri mjeseca nakon početka postizborne krize koja se pretvorila u građanski rat.

SANA

U sukobima pristaša i protivnika predsjednika Alija Abdulaha Saleha u utorak u Sani najmanje je pet osoba izgubilo život, među kojima dvojica vojnika, po novim podatcima vojnih izvora i sigurnosnih služba.

Televizija Al Džazira izvijestila je kako su neredi izbili i u Hudajdi, luci na Crvenom moru, gdje je policija napala prosvjednike koji su pokušali organizirati prosvjedni marš do zgrade pokrajinske vlade. Skup je sazvan zbog ubojstva 17 sudionika prosvjeda u gradu Taezu u nemirima koji su izbili u ponedjeljak. Televizija je javila kako su u sukobima u Hudajdi ranjene stotine osoba, a policija je suzavce rastjerala prosvjednike.

TRIPOLI

Libijski brod natovaren uvoznom naftom uplovio je u utorak u luku pod kontrolom libijske vlade, što će pomoći u borbi s nestašicom goriva, objavili su dužnosnici libijske vlade. Brod, u vlasništvu libijske naftne kompanije, iskrcao je teret u luci Zavija, 50 kilometara zapadno od Tripolija. Dužnosnici ne navode odakle je brod stigao. Iako je Libija izvoznik nafte, međunarodne sankcije i ustanak protiv libijskog vođe Moamera Gadafija ometaju redovitu opskrbu i dovode do nestašice goriva na benzinskim crpkama. Zasad je nejasno kako je brod prošao kroz kordon ratnih brodova NATO-a koji patroliraju libijskom obalom.

ŽENEVA

Rupa u ozonskom omotaču dostigla je rekordnu veličinu iznad Arktika, a kao razlog stručnjaci navode štetne tvari u atmosferi i vrlo hladnu zimu u stratosferi, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO). "Promatranja s tla i podaci prikupljeni pomoću satelita i balona-sonde iznad Arktika otkrivaju da je ozonski stup između početka zime i kraja ožujka u tom području zabilježio gubitak od 40 posto", stoji u priopćenju WMO-a. Prema Protokolu iz Montreala postupno se smanjuje emisija štetnih tvari poput klorfluorugljika i halona koji se koriste u hladnjacima i raspršivačima pa se WMO nada da će se između 2030-2040 ozonski omotač izvan polarnih područja obnoviti i doći na razinu od prije 1980. godine. Za Antarktiku ta predviđenja se kreću između 2045-2060. godine, dok se očekuje da će se ozon iznad Arktika vratiti na normalu deset do 20 godina kasnije.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙