FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

VILNIUS - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u radnom posjetu Litvi, u ponedjeljak ujutro započeo je službene razgovore s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite. Nakon službenog dočeka u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Vilniusu, Josipović i njegova litavska kolegica započeli su razgovore u četiri oka, nakon čega će uslijediti razgovori dvaju izaslanstava. Tijekom dana Josipović će na Institutu za međunarodne odnose i političke znanosti u Vilniusu održati predavanje na temu "Hrvatsko članstvo u EU-u i jugoistočna Europa". U poslijepodnevnim satima hrvatski predsjednik susrest će se s predsjednicom litavskog parlamenta Irenom Degutiene, članovima odbora za vanjsku politiku i odbora za europska pitanja te s predsjednikom vlade Andriusom Kubiliusom.

ŠARAN - Trinaest osoba ubijeno je a 50 ranjeno u nedjelju navečer u samoubilačkom napadu automobilom-bombom na građevinsku tvrtku na jugoistoku Afganistana, objavile su u ponedjeljak pokrajinske vlasti. "Samoubojica se zaletio automobilom u zgradu građevinske tvrtke" u okrugu Barmal, koji graniči s Pakistanom, izjavio je Mohles Afgan, glasnogovornik upravitelja nestabilne pokrajine Paktika u kojoj je došlo do napada. "Trinaest osoba ubijeno je, a 50 ranjeno", dodao je on. Afgan je kazao da su sve žrtve zaposlenici tvrtke, među kojima zaštitari, ali nije znao reći ima li među žrtvama stranaca. Nitko neposredno nije preuzeo odgovornost za napad.

SIRT - Devet snažnih eksplozija potreslo je u ponedjeljak ujutro Sirt, rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija koji su nadlijetali zrakoplovi zbog čega se pretpostavilo da su detonacije posljedica zračnog udara koalicije. U nedjelju navečer Sirt, grad smješten na pola puta između Tripolija i Bengazija, bio je meta zračnih udara. Protuzračna obrana nije korištena u tom gradu koji predstavlja sljedeći cilj libijske pobune koja brzo napreduje prema zapadu. Novinari koje je prethodnog dana pozvao libijski režim nisu mogli vidjeti jesu li zračni napadi od nedjelje navečer ili udari međunarodne koalicije od prethodne noći uzrokovali kakvu štetu.

LONDON - Smrtna kazna je u opadanju u svijetu, ali 2010. u zemljama poput Irana, Sjeverne Koreje, Jemena, SAD-a, Saudijske Arabije te posebno Kine izvršene su tisuće pogubljenja, piše u izvješću Amnesty Internationala. "Najmanje 527 pogubljenja" zabilježila je prošle godine organizacija za zaštitu ljudskih prava, nasuprot "najmanje" 714 godine 2009. No, ti podaci isključuju Kinu. Po podacima Amnesty Internationala, pogubljenja se ondje broje u "tisućama". Najbrojnije su egzekucije u Aziji i na Bliskom istoku. "Mali broj država koje nastavljaju sustavno pribjegavati smrtnoj kazni odgovorno je za tisuće egzekucija 2010. čija je opća tendencija opadanje", ističe Salil Shetty, glavni tajnik Amnestyja, u tom izvješću. Tijekom zadnjih deset godina, 31 zemlja ukinula je smrtnu kaznu u okviru zakona ili u praksi, otkriva Amnesty International.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙