FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 26. ožujka 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

TRIPOLI

Međunarodna koalicija u subotu je nastavila vršiti vojni pritisak na režim pukovnika Moamera Gadafija u Libiji, dok se paralelno traži politički izlaz iz operacije koja bi se mogla zakomplicirati. Koalicija je u petak navečer i tijekom noći na subotu povela napad na grad Zliten, udaljen 160 km istočno od glavnog grada, nad područjem Al-Vatija i bombardirala vojnu bazu u Tadžuri, predgrađu Tripolija, prema libijskoj televiziji i jednom svjedoku. Nekoliko vojnih baza smješteno je u tom istočnom predgrađu glavnog grada koji je svakodnevno meta napada koalicije od početka operacija u Libiji 19. ožujka. Područje Al-Vatije u kojoj se nalazi vojna baza također je meta "raketa dugog dometa", javila je libijska televizija. Tijekom zadnjih sati, lovci-bombarderi koalicije vodili su napade na Adžabiju gdje se nalaze vojnici na strani Gadafija. Iskoristivši tu podršku, pobunjenici su preuzeli ofenzivu i prodrli u to strateško mjesto, 160 km južno od Bengazija, uporišta oporbe. Pristaše Gadafija nastavile su u petak bombardirati Misratu, 200 km istočno od Tripolija, rekao je jedan svjedok i istaknuo da su ubijeni jedna majka i njezino četvero djece. U četvrtak je liječnik iz bolnice u Misrati ustvrdio da ima 109 mrtvih i 1300 ranjenih u tjedan dana sukoba.

U petak je libijski režim izrazio spremnost da pristane na plan Afričke unije (AU) koji nudi prekid sukoba i otvaranje dijaloga između Libijaca kao prethodnicu demokratske tranzicije. Kako se bliži summit predviđen za utorak u Londonu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je najavio "francusko-britansku inicijativu" radi političkog rješenja sukoba "kako bi pokazao da rješenje može biti samo vojno". Nekoliko sati ranije šef francuskog glavnog stožera Edouard Guillaud kazao je da će se vojne operacije vjerojatno produžiti na "tjedne".

OSAKA

Stopa radiaktivnog joda 1250 puta viša od norme izmjerena je u moru nekoliko stotina metara ispred unesrećene nuklearne centrale Fukushima, objavila je u subotu Japanska agencija za nuklearnu sigurnost, ali je državni tajnik japanske vlade Yukio Edano smirio javnost kazavši kako se stanje u nuklearki ne pogoršava, iako je potreban oprez. Državna agencija za nuklearnu sigurnost priopćila je da je ispitivanja koncentracije radioaktivnog joda obavila tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) koja upravlja centralom, iz vode uzete ispred reaktora 1. Međutim, Agencija je priopćila da su se temperatura i tlak u svih šest reaktora nuklearke u Fukushimi stabilizirali.

KABUL

Nekoliko civila ubijeno je ili ranjeno u zračnom udaru međunarodnih snaga NATO-a u Afganistanu u južnoj pokrajini Helmand, objavio je ISAF u subotu, ne navodeći broj žrtava. "Afganistanski civili ubijeni su i zabunom ranjeni u okrugu Navzad, u pokrajini Helmand u petak", priopćeno je iz ISAF-a. Letjelice NATO-a naciljale su dva vozila koja su navodno prevozila talibanskog šefa i njegove pomoćnike ali se naknadno pokazalo da se radi o civilima, objasnio je NATO.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙